Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Republica Moldova: Noul Guvern depune jurământul iar protestele continuă

juramant2

timoftiMembrii noului Guvern au depus jurământul în fața președintelui Republicii Moldova în cursul  serii de 20 ianuarie, pe fondul unor proteste violente.

UPDATE 19.20: Liderii protestatarilor i-au cerut Andrian Candu, președintele Parlamentului să fie anulat votul pentru Guvernul Filip. Candu ar urma să vină cu un răspuns în acest sens până pe 22 ianuarie, la ora 13:00, informează Unimedia.

UPDATE 15.55: Igor Dodon, PSRM, a depus contestație la Curtea Constituțională cerând anularea votului din Parlament. Și, Andrei Năstase, Platforma DA, a încercat să depună o contestație, nefiind clar dacă aceasta a fost primită.

Conform Unimedia, protestatari conduși de Igor Dodon și Renato Usatîi se îndreaptau la 15:30 spre sediul Președinției.

Sursa video: privesc.eu

Și simpatizanții Platformei DA au protestat în cursul zilei de astăzi.

Sursa video: privesc.eu

UPDATE: Vlad Țurcanu, purtătorul de cuvânt al președintelui Moldovei și-a dat demisia invocând faptul că a dezinformat opinia publică în necunoștință de cauză dar și faptul că președintele nu a ascultat sfatul său în ceea ce privește programarea învestirii Guvernului.

„Constat că nefiind în cunoștință de cauză am dezinformat opinia publică. Mulțumesc dlui președinte pentru încrederea acordată. L-am informat despre decizia mea. Urmează să scriu cererea de demisie. I-am făcut ieri recomandarea în jurul orei 18.00 să nu existe o asemenea situație. Dar așa au decis șeful statului împreună cu alți oficiali, discuție la care eu nu am participat”, a declarat Țurcanu, citat de Agora.md.

Președintele Nicolae Timofti a adresat un îndemn la calm către populație.

„Aș vrea să încep prin a transmite tuturor cetățenilor Republicii Moldova un apel la calm, spre evitarea violențelor, care nu vor folosi nimănui. Este important să rămânem în spațiul legal, indiferent de pozițiile politice pe care le avem”, a spus el, citat de Deschide.md.

În mesajul către guvern, președintele a subliniat importanța reformelor economice:

„Este vorba, în primul rând, de stabilizarea situației economice și financiare, care să permită efectuarea plăților sociale în regim normal. În acest sens se impune reluarea neîntârziată a dialogului cu partenerii de dezvoltare, inclusiv cu instituțiile financiare internaționale.”

În cursul zilei de 20 ianuarie, după votul de învestitură al Guvernului, sute de protestatari au intrat în clădirea Parlamentului. S-au auzit strigăte precum „Hoții”, „Jos trădători” și „Nu plecăm acasă”. Andrei Năstase (Platforma DA), Igor Dodon (PSRM) și Renato Usatîi (Partidul Nostru) au fost printre protestatari, îndemnând la calm. Forțele de ordine au reușit până la urmă să elibereze clădirea.

Citiți și: Republica Moldova are Guvern! Proteste la Chișinău

protestatariZece persoane au fost rănite în timpul incidentelor, susține Mediafax. Printre persoanele agresate s-au numărat și Mihai Ghimpu și Corina Fusu (PL).

„Mi-au scos bereta și batista pe care mi-am pus-o pe cap ca să nu mă recunoască. Am încercat de trei ori să ies, iar a patra - mi-au ars câțiva pumni în spate și au încercat să-mi scoată paltonul de pe mine, dar au intervenit polițiștii și m-au luat sub protecția lor”, a declarat Fusu pentru Deschide.md.

Citiți și: Republica Moldova: Ghimpu a fost atacat de manifestanți

Președintele Parlamentului Adrian Candu i-a invitat pe liderii protestatarilor la dialog într-o intervenție în direct la Publika TV.

Este de așteptat ca prostele să continue și în cursul zilei de 21 ianuarie, în condițiile în care Renato Usatîi, Igor Dodon și Andrei Năstase și-au chemat susținătorii în stradă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.