Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Republica Moldova nu va îngheța de frig: este asigurată cu 80% din necesarul de metan

stiri.md
steag moldova

Comisia Europeană a dat startul primei licitații internaționale pentru achiziția comună de gaze naturale, în cadrul Platformei Energetice a UE, care a fost de succes, anunță vicepreședintele Maroš Šefčovič, potrivit unui comunicat de presă, scrie ea.md.

„Aceasta este o etapă istorică – deoarece, pentru prima dată, ne folosim de greutatea economică colectivă a UE pentru a ne spori securitatea energetică și pentru a face față prețurilor ridicate la gaze”, a declarat oficialul european, adăugând că „răspunsul pieței a fost pozitiv și încurajator. Pentru prima licitație care a avut loc au depus cereri pentru un volum total de aproximativ 11,6 miliarde de metri cubi de gaz. Cererea de GNL reprezintă aproximativ 2,8 miliarde de metri cubi, în timp ce aproape 9,6 miliarde de metri cubi sunt solicitați pentru livrarea prin conducte”, a explicat Šefčovič.

Potrivit lui, în cazul Ucrainei și al Republicii Moldova, au fost convenite 100% și, respectiv, 80% din volumele solicitate

Cumpărătorii și vânzătorii vor începe acum să negocieze contractele de gaz. UE nu este implicată în aceste negocieri comerciale. El a precizat că UE intenționează să lanseze o a doua rundă de colectare a ofertelor și de licitație în a doua jumătate a lunii iunie și că sunt planificate alte trei runde până la sfârșitul acestui an. „Între timp, echipa mea și cu mine vom continua să lucrăm cu furnizorii internaționali de gaze pentru a atrage mai mulți dintre ei pentru rundele viitoare. Cred că aceasta este o oportunitate pentru ei de a-și extinde baza de clienți. Și este un câștig pentru toate părțile.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.