Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Republica Moldova pe scurt: Situația economică și socială

MD_100_lei_av

Republica Moldova este, de mulți ani, cea mai săracă țară din Europa. Ca să vă formați o opinie, diferența dintre România și media europeană este la fel de mare ca diferența între Republica Moldova și România.

Aceste date sunt mai vechi decât jaful bancar din 2015, estimat la un miliard de dolari. Un articol BBC descrie astfel evenimentele:

"Conform raportului Kroll, trei bănci, Unibank Banca Socială și Banca de economii - au fost preluate, începând din 2012 de noi proprietari care, aparent, nu aveau legături unii cu alții.(...)

Băncile au efectuat apoi unele tranzacții despre care Kroll spune că nu aveau nicio "justificare economică sănătoasă". Rețeaua de împrumuturi le-a golit de fonduri până când nu au mai fost viabile ca entități economie."

Conform unui raport al Băncii Mondiale, citat de Europa Liberă, PIB-ul Moldovei a scăzut cu 2% în 2015 și va crește în 2016 cu doar 0,5%.

Un raport Expert Grup descrie succint situația Moldovei în 2015:

"Anul 2015 poate fi considerat anul riscurilor economice materializate. Practic toate riscurile identificate în ediția precedentă a publicației MEGA din aprilie 2015 s-au materializat: criza bancară, perpetuarea incertitudinii politice, stagnarea procesului de reforme, înrăutățirea relațiilor cu partenerii de dezvoltare, reducerea exporturilor și remiterilor pe fondul crizei economice din Federația Rusă, inflație de 2 cifre - etc. Mai mult decât atât, suplimentar acestor constrângeri, Republica Moldova a avut parte și de un an climateric nefavorabil care a afectat producția agricolă."

Cetățenii moldoveni au o speranță de viață mai mică decât cetățenii români cu mai mult de cinci ani.

Salariu mediu în republica Moldova în octombrie 2015 era de 4 564.9 lei moldovenești, adică puțin peste 900 de lei românești (În România salariul mediu în luna octombrie 2015 era de 2594 lei brut). În 2013, conform unui raport GFK citat de Unimedia, consumatorul moldovean a avut cea mai mică putere de cumpărare din Europa. Astfel, puterea de cumpărare a cetățeanului moldovean este aproximativ 14% din puterea de cumpărare a unui cetățean european mediu.

Citiți: „Revoluțiile Estului”: România, Bulgaria, Ucraina și Moldova.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.