Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Republica Moldova: Șantaj, proteste și amenințări

demonstratie

Autoritățile din Moldova încearcă să se întoarcă la o activitate normală. Însă protestele continuă neabătute. Între timp, amănunte de culise despre viața politică moldovenească încep să iasă la iveală.

UPDATE 17.40: Maia Sandu a fost văzută printre protestatari, informează Unimedia și Deschide.md.

Liderii protestatarilor au participat la o emisiune a Televiziunii publice. Igor Dodon, Andrei Năstase și Renato Usatîi au chemat populația la o mare manifestație în Piața Marii Adunări Naționale. Urmăriți mai jos emisiunea:

Citiți și:

Cine ce vrea în Republica Moldova

Republica Moldova: PLDM susține strada

Șantaj la președinte

Vlad Țurcanu, fostul purtător de cuvânt al președintelui Timofti, a confirmat că acesta a fost șantajat înainte să desemneze un candidat la funcția de prim-ministru. Subiectul a fost discutat în cadrul emisiunii „Interpol” de la TV 7.

„I s-a propus o candidatură și i s-a adiat (sugerat n.red.), de către cine nu știu, că nu se vor întâmpla lucruri prea bune cu doi dintre fii săi. Cei doi ar fi fost urmăriți. Nu li se dorea binele. Acum ceva timp pe unul din ei l-am văzut...A oferit informaţii despre acest incident atâta cât a crezut el că este necesar. Nu cunosc prea multe. Mai multe detalii a oferit probabil ambasadorilor. Președintele le-a descris și unele detalii”, spune Vlad Ţurcanu, pentru TV 7.

Puteți vedea emisiunea integral mai jos.

https://www.youtube.com/watch?v=DfHwutuMP2E

Ce urmează?

Igor Dodon (PSRM), Andrei Năstase (Platforma DA) și Renato Usatîi (Partidul Nostru) au îndemnat protestatarii să meargă acasă și să-și adune forțele pentru că astăzi îi așteaptă în Piața Marii Adunării Naționale la ora 10:00, informează Deschide.md.

Privesc.eu: Continuă protestele pentru a cere alegeri parlamentare anticipate

În cursul zilei de 22 ianuarie, ultimii doi membri ai guvernului (președintele Academiei de științe și bașkanul Autonomiei Găgăuziei) urmează să își depună jurământul.

Între timp, prim-ministrul Pavel Filip a solicitat Cancelariei de Stat ca în regim de urgență să expedieze o scrisoare Fondului Monetar Internațional, prin care să invite reprezentanții instituției în Republica Moldova pentru o nouă rundă de negocieri. Și ministrul Finanțelor, Octavian Armașu, a declarat că dacă în jumătate de an nu va fi încheiat un nou acord cu FMI, atunci deficitul ar putea ajunge la 4-5 miliarde de lei, informează Deschide.md.

Reacții din România

Nicolae Timofti și Klaus Iohannis au avut o convorbire telefonică în data de 21 ianuarie, informează Președinția moldoveană. Președintele român l-a invitat pe omologul moldovean să efectueze o vizită oficială în România, invitație care a fost acceptată și care ar urma să aibă loc în timpul apropiat.

Fostul președinte Traian Băsescu a sugerat unor politicieni nenumiți din Republica Moldova că ar putea dezvălui secrete de stat compromițătoare despre ei dacă continuă să îl susțină pe Plahotniuc.

„N-aș vrea să vorbesc mai mult pentru că un șef de stat n-are voie să vorbească despre secrete de stat pe care le-a deținut în timpul mandatului. Dar vă spun public, că aceasta restricție o consider legitima atâta timp cat nu se profita de ea. (...)

Știu cine a mâncat din mâna lui Plahotniuc din România și cine mănâncă și acum. Încetați cu susținerea lui Plahotniuc în România. Punct” a spus el într-o intervenție la B1 TV.

Și pe Facebook președintele MP a sugerat o platformei DA direcții de strategie politică

„Dodon şi Usatîi vor instabilitate, pentru că numai aşa pot să îşi păcălească electoratul.

Mişcarea „Demnitate şi Adevăr” are nevoie de un respiro de câteva luni pentru a se putea transforma în partid politic. (...) Guvernul Filip, bun sau rău, şi eu nu cred că este soluţia pe termen lung, poate asigura stabilitatea Republicii Moldova. Şi încă ceva, o alianţă cu partidul lui Streleţ (PLDM), care deţine structuri puternice în teritoriu, nu ar fi cel mai rău lucru pentru „Demnitate şi Adevăr”. PS - De la anarhie la ukrainizare şi „omuleți verzi” este doar un pas.”

Opiniile fostului președinte nu par a fi pe placul protestatarilor.

"Noi decidem cum trebuie să protestăm împotriva lui Plahatniuc (sic), nu trebuie să ne spună Băsescu sau ambasadorul Americii sau al României”, a spus pe 22 ianuarie un protestatar în față mulțimii. Discursul a fost urmat de scandări anti-Plahotniuc.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.