Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Republica Moldova sărbătoreşte astăzi 32 de ani de la proclamarea Independenţei

stiri.md
steag moldova

Republica Moldova sărbătoreşte astăzi 32 de ani de la proclamarea Independenţei.

Declaraţia de Independenţă a fost produsul schimbărilor geopolitice profunde şi de amploare, care s-au produs în lume la sfârşitul anilor 90’ al secolului XX. Implozia URSS şi destrămarea lagărului socialist au creat condiţii propice pentru libera autodeterminare a popoarelor, transmite Știri.md.

Mişcarea de eliberare naţională din Basarabia anilor 1988-1991 a adus la putere forţele reformatoare care au constituit la prima etapă majoritatea în primul Parlament ales în mod democrat (1990-1994). Au urmat adoptarea Tricolorului în calitate de Drapel de Stat, condamnarea Pactului Molotov-Ribbentrop, Declaraţia de Suveranitate (23 iunie 1990) culminate de Declaraţia de Independenţă.

În august 1991, după eşecul puciului forţelor conservatoare, Parlamentul s-a întrunit la 27 august pentru a hotărî destinele Moldovei. În acea zi, votarea a fost precedată de cea mai amplă Mare Adunare Naţională unde toţi cetăţenii s-au expus pro-independenţă. Imediat, cu majoritatea absolută de 278 de voturi, Declaraţia de Independenţă a fost votată. În scurt timp, Republica Moldova este recunoscută de aproape toate statele lumii, iar la 2 martie 1992 devine membru ONU cu drepturi depline.

În timpul revoltelor anticomuniste din 7 aprilie 2009, pe parcursul devastării edificiului Parlamentului, Declaraţia de Independenţă în original cu semnăturile deputaţilor a fost distrusă prin ardere. În 2010, într-o şedinţă festivă comună Parlamentul în funcţiune împreună cu deputaţii primului Legislativ au restabilit  Declaraţia de Independenţă. Trei originale sunt păstrate în condiţii de securitate maximă în Parlament şi în Banca Naţională.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.