Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Republica Moldova și Ucraina au semnat un Acord de liber schimb la standardele UE

gov.md
natalia gavrilita

Prim-miniștrii R.Moldova și Ucrainei, Natalia Gavrilița și Denis Șmigal, au semnat astăzi Protocolul cu privire la amendarea Acordului privind comerțul și liber schimb dintre Guvernul R.Moldova și Guvernul Ucrainei. Potrivit șefului Executivului de la Chișinău, acest fapt va permite aplicarea regulilor de origine europene în comerțul bilateral, notează deschide.md

„Acest protocol reconfirmă voința celor două țări de a contribui reciproc la dezvoltarea relațiilor comercial-economice bilaterale și vor facilita investitorii și mediul de afaceri să valorifice la maxim regimul comercial existent cu UE, utilizând mecanismul de cumulare diagonală cu Ucraina”, a declarat Gavrilița în cadrul unui briefing de presă.

Potrivit premierului ucrainean, amendamentele respective prevăd ca în comerțul dintre Ucraina și R.Moldova se vor aplica regulile paneuropene și mediteraniene privind transportarea mărfurilor.

„Aceasta este o modificare semnificativă în relațiile comerciale. Trecerea la acest regim permite combinarea acordurilor de asociere cu UE într-un singur sistem. Acum un an am făcut acest lucru cu Georgia, iar acum unim regimurile de comerț a tuturor statelor din cadrul „Trio asociat” între ele și UE. Sistemul menționat de cumulare permite desfășurarea comerțului într-un regim, conform căruia componentele produselor fabricate trece prin acest sistem a tuturor statelor. Ucraina aplică un astfel de regim în raport cu toate țările UE, dar și Norvegia, Elveția, Islanda, Lichtenstein, Israel, Georgia. Acum, la acest sistem pentru Ucraina aderă și R.Moldova. Totodată, acest protocol este un pas suplimentar al statelor „Trio asociat” pentru ieșirea din relațiile comerciale din cadrul CSI și trecerea la o economie de model UE”, a declarat Șmigal.

Așadar, în practică, producătorii autohtoni vor putea importa materii prime și componente originare din Ucraina pentru a le prelucra în Republica Moldova, iar ulterior le vor exporta produsul final în statele membre UE, însoțindu-l de certificatele de origine moldovenească fără taxă sau cu taxa vamală redusă, conform regimului preferențial existent.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.