Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Republica Moldova - Trei decenii de la arestarea grupului Ilașcu, una dintre cele mai mari nedreptăți făcute de Tiraspol

timpul.md
ilie ilascu

Pe 2 iunie 1992, în timpul invaziei ruse în Transnistria, ocupanții ruși alături de acoliții lor de la Tiraspol i-au arestat pe Ilie Ilașcu, Andrei Ivanțoc, Tudor Petrov-Popa, Andrei Lesco, Petru Godiac și Valeriu Garbuz, transmite Știri.md citând deschide.md.

Așa-numitul grup Ilașcu a fost aruncat în închisoare, fiind acuzați de așa-zise ”crime” și pentru așa-zis ”terorism”, deși oamenii respectivi nu au făcut altceva decât să-și apere țara de invadatorii ruși.

În urma pronunţării sentinţei, fără drept de recurs, din 9 decembrie 1993, Ilie Ilaşcu a fost condamnat la moarte prin împuşcare, iar ceilalţi membri la privaţiune de libertate pe termene de la 2 la 15 ani.

Valeriu Garbuz a fost eliberat de ruși peste câteva luni, acesta recunoscând-și așa zisa vină și depunând mărturii false despre restul celor reținuți.

Procesul de judecată a fost considerat neechitabil, deoarece de-a lungul lui nu s-a respectat prezumţia nevinovăţiei şi au fost administrate probe prefabricate pentru susţinerea acuzaţiilor, membrii ”grupului Ilaşcu” fiind condamnați pentru ”delictul” de a fi luptat pentru independenţa şi integritatea R. Moldova.

Petru Godiac a fost eliberat în 1994, Ilie Ilaşcu a fost eliberat în 2001, după 9 ani de detenţie, Alexandru Lesco a fost eliberat în 2004, după 12 ani de detenție, Andrei Ivanţoc și Tudor Petrov Popa au fost eliberați în 2007, după 15 ani de detenție.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.