Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Republicanii revin puternic în SUA. Electoratul tradițional se mobilizează exemplar anunțând recâștigarea Congresului în 2022

Sarah Grillo/Axios
alegeri sua

Victoria lui Glenn Youngkin în funcția de guvernator al Virginiei oferă dreptei americane un „manual” politic pentru a recâștiga Congresul în 2022, făcând campanie pe teme dragi electoratului conservator și moderat, departe totuși de stilul bolovănos al lui Trump, au declarat miercuri experții pentru AFP.

„Glenn Youngkin a scris instrucțiunile”, spune Leonard Steinhorn, profesor de comunicare la Universitatea Americană din Washington, creând un „populism de familie rezidențială suburbană”, departe de declarațiile premature ale miliardarului republican.

Omul de afaceri multimilionar în vârstă de 54 de ani, nou în politică, a câștigat marți împotriva democratului Terry McAuliffe, fost guvernator al acestui stat de 8 milioane de locuitori, vecin cu capitala Washington.

Beneficiind de o mobilizare excepțională a electoratului republican, el a păstrat baza lui Donald Trump care l-a asigurat foarte devreme de sprijinul său.

Dar s-a distanțat suficient de fostul președinte pentru a atrage un electorat moderat, precum mamele albe din suburbiile bogate care s-au îndepărtat de Trump în 2020, în ciuda eforturilor democraților de a sublinia apropierea dintre cei doi bărbați.

„Nu a funcționat pentru că Youngkin nu s-a comportat sau nu a vorbit ca Trump”, a spus J. Miles Coleman de la Centrul pentru Politică de la Universitatea Virginia.

El s-a evidențiat „în stil”, păstrând în același timp reperele republicane privind educația și acuzațiile fără temei de fraudă a alegătorilor în timpul ultimelor alegeri prezidențiale ca „un fel de os de mestecat pentru alegătorii lui Trump”, adaugă expertul.

Marți, președintele Joe Biden era convins că democrații vor câștiga alegerile în Virginia. „Vom câștiga”, a asigurat el în timpul uei conferințe de presă la conferința ONU privind schimbările climatice de la Glasgow, în timp ce a recunoscut că cursa a fost „strânsă” între democratul Terry McAuliffe și adversarul său republican Glenn Youngkin.

Părinți îngrijorați

În timpul campaniei, candidatul republican a atacat frontal „teoria critică a rasei”, o școală de gândire care analizează rasismul în Statele Unite ca un sistem perpetuat de majoritatea albă pentru a-și păstra privilegiile educaționale, locuința sau drepturile de vot, mai degrabă decât o prejudecată individuală împotriva minorităților.

Glenn Youngkin a denunțat în mod repetat predarea acestei teorii în școlile publice din Virginia, un stat al cărui trecut de sclavie este în mod regulat subiect de dezbateri aprinse, chiar dacă democrații și experții spun că nu face parte din programa școlară.

Părinții îngrijorați, care au monitorizat temele copiilor lor când școlile erau închise din cauza pandemiei, au invadat ședințele școlare încă de la începutul anului școlar pentru a denunța aceste idei „radicale”.

El însuși tată, Youngkin a cerut părinților să fie „respectați” și consultați cu privire la conținutul programelor de predare din învățământul public.

Este un „populism al familiilor din suburbiile rezidențiale”, explică Leonard Steinhorn. Poartă „un mesaj de preluare a puterii” în fața „elitelor de stânga care nu vor să te asculte”.

Glenn Youngkin a mers, de asemenea, pe un val de sfidare a politicilor președintelui Joe Biden, opunându-se vaccinării obligatorii împotriva Covid-19.

"Bătăliile interne din tabăra democrată"

De asemenea, a profitat de incapacitatea lui Joe Biden de a aduna aripa stângă și centriștii partidului său în Congres în spatele planurilor sale mari de investiții, făcând chiar să uite de salvarea economică gigantică votată la începutul mandatului său.

„Se vorbește despre bătălii interne, tulburări, disfuncții” când „americanii vor rezultate”, spune Steinhorn.

Această înfrângere a democraților nu este de bun augur pentru alegerile intermediare din noiembrie până în 2022, istoric nefavorabile pentru partidul de guvernământ, în timp ce democrații au o majoritate foarte fragilă în Congres, crede J. Miles Coleman.

Pentru a inversa previziunile, Joe Biden trebuie să-și recapete autoritatea asupra unui partid fragmentat, spune Peter Loge, specialist media la Universitatea George Washington.

„Cea mai bună veste pentru democrați”, adaugă Leonard Steinhorn, „este că mai au un an pentru a se întoarce pe drumul cel bun și a schimba retorica”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.