Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Restructurări la TVR? Irina Radu: Ne permitem 350 - 400 de angajați

tvr

TVR nu își permite mai mult de 400 de angajați, deși televiziunea are aproape 3000! Președintele - director general interimar al TVR, Irina Radu, a declarat joi, într-o conferință de presă, că trebuie să existe o dezbatere reală referitoare la viitorul televiziunii publice și a subliniat că, dacă datoriile actuale ale SRTv vor persista, instituția își va permite, în mod real, 350 - 400 de angajați.

La discuție a fost prezentă și Camelia Pătru, director financiar al TVR. Irina Radu a vorbit despre necesitatea numirii unui Consiliu de Administrație al TVR, dar și despre diverse formule prin care televiziunea ar putea funcționa normal, în condițiile datoriilor către foștii angajați care au acționat în justiție instituția, dar și către persoane juridice, precum Federația Română de Fotbal.

Citește și: SEX Ce se mai discută în ședința Consiliului General al Primăriei București: Propuneri de partide de sex pentru mai multe femei / VIDEO

Potrivit cifrelor puse la dispoziția presei, TVR a avut în 2015 venituri de 492.030.000 de lei și cheltuieli de 484.835.000 de lei, înregistrând un profit de 7.195.000 de lei. Totuși, pierderea cumulată a fost de 688.922.328 de lei.

Irina Radu a spus că 20% din plățile pe 2015 au fost pe ''datorii istorice'', în timp ce doar 5,37% au fost pe licențe de programe. Astfel, în condițiile în care taxa TV este de 4 lei, proporțional, telespectatorul "beneficiază de 0,2 lei". În acest context, a adăugat ea, calitatea programelor are de suferit. "Nu poți să îmi ceri să fac o masă festivă, dar să îmi pui pe masă doar biscuiți", a spus ea.

Citește și: Cristi Borcea a dat o nouă lovitură: Are o amantă foarte tânără și în Constanța

În ceea ce privește plățile "datoriilor istorice", în 2015 TVR a plătit către ANAF 14.373.678 de lei, echivalentul a peste 3 milioane de euro. De asemenea, a mai spus Irina Radu, TVR are de plătit 12 — 13 milioane de euro salariaților care au câștigat procesele cu televiziunea pentru că nu le-au fost indexate salariile, în perioada 2008 — 2012.

Potrivit acesteia, instituția are datorii comerciale de 50 de milioane de euro. În sensul redresării TVR, televiziunea publică a primit, recent, consultanță de la o echipă a European Broadcasting Union (EBU).

Citește și: Iată ce LOCURI SECRETE a decis Google să ȘTEARGĂ de pe Google Earth

"Una dintre soluții era ca CA să nu fie pus de Parlament. (...) Oamenii să înțeleagă dacă vor sau nu o televiziune publică. Aș vrea să fie o dezbatere serioasă. Încă nu știm în momentul acesta cât costă TVR1, TVR2", a adăugat aceasta, afirmând că ar fi dispusă, la acest moment, să gireze un "canal experimental" pentru a testa dacă televiziunea publică poate face performanță.

Ea a vorbit și de eventuale variante de redresare a televiziunii publice. "Cel puțin 20% e un minim de bani care trebuie să intre în programe", a spus ea.

Citește și: HALUCINANT Au înghesuit 35 de copii într-o mașină ca să-i ducă la școală / VIDEO

Directorul TVR a adăugat că, în "cel mai rău scenariu", cu datoriile actuale și taxa tv actuală, "nu sunt bani pentru 1.500, ci pentru 350 — 400 de angajați". "De patru ani nu am cumpărat aproape deloc filme. Noi am ajuns să trăim acum din ce am găsit în magazie", a arătat ea.

Directorul interimar al TVR a prezentat presei mai multe variante de redresare a televiziunii publice, cu proiecții financiare. Astfel, în cazul în care taxa tv ar crește de la 4 la 4,5 lei pe lună/persoană, televiziunea ar câștiga peste 8.800.000 de euro. În cazul în care ar fi eliminate măsurile discriminatorii privind regimul de publicitate, veniturile TVR ar crește cu peste 2.600.000 de euro. Dacă ar fi eliminate măsurile discriminatorii privind taxa de participare la fondul cinematografic, de la 15 la 3%, veniturile TVR ar crește cu peste 700.000 de euro.

Citește și: DNA anunță deschiderea primului mega-dosar al anului. Cade ultima redută a UNPR

De asemenea, Irina Radu a subliniat că, pentru ca televiziunea publică să facă performanță, ar trebui schimbat și modul în care se lucrează, din punct de vedere editorial.

În opinia ei, "procedurile în TVR au fost făcute să acopere incompetența, nu să protejeze instituția". "Trebuie un Consiliu de Administrație care să schimbe felul de a lucra", a spus ea, un consiliu care să semneze "un contract de muncă realist".

Citește și: Reacția lui Cătălin Tolontan după ce dezvăluirile sale au provocat deschiderea unui dosar la DNA

Irina Radu a declarat că a prezentat Parlamentului patru scenarii, printre acestea fiind incluse și variantele în care TVR nu va primi mai mulți bani.

Irina Radu a afirmat că au existat, recent, discuții referitoare la crearea unei societăți comune de radio și televiziune, fără a se ajunge la o concluzie. "Sunt unii pro și unii contra", a spus ea, adăugând că SRR nu își dorește această unificare. "Urmează să am o discuție și cu domnul (Ovidiu — n.r.) Miculescu'', a adăugat ea.

Citește și: Metrorex, anunț CRUCIAL despre ÎNCHIDEREA stației de metrou Victoriei

Totodată, președintele — director interimar al TVR a spus că, în prezent, Comitetul Director conduce televiziunea. "Eu nu am cu cine lucra. Președintele TVR nu are un staff în organigramă", a arătat ea.

"În momentul acesta televiziunea nu e un loc care să te inspire. Lumea și-a pierdut încrederea și după procesele care au existat anii trecuți", a mai spus aceasta citată de agerpres.ro

Citește și: Primar reținut de procurori: E acuzat de abuz în serviciu și fals material

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.