Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Reţele Electrice Muntenia a finalizat modernizarea Staţiei Electrice Nord, în urma unei investiţii de 70 de milioane de lei

retele electrice muntenia

Reţele Electrice Muntenia a finalizat lucrările de modernizare pentru Staţia Nord, cea mai mare staţie de transformare de distribuţie din ţară, cu o investiţie ce a ajuns la aproximativ 70 de milioane de lei, din fondurile proprii, potrivit unui comunicat al companiei, remis luni AGERPRES.

"Proiectul de modernizare a fost deosebit de complex, întrucât consolidarea integrală a clădirii şi înlocuirea tuturor echipamentelor electroenergetice s-a desfăşurat în etape, cu multe provizorate, toate acestea pentru a reuşi modernizarea fără întreruperea alimentării cu energie electrică a clienţilor", se menţionează în comunicat.

Staţia este amplasată în zona centrală a Bucureştiului şi deserveşte peste 73.000 de clienţi, inclusiv instituţii centrale şi critice, spitale şi diverse ministere. Beneficiile majore aduse de modernizarea Staţiei Nord constau în creşterea siguranţei în alimentarea clienţilor existenţi, creşterea flexibilităţii reţelei de înaltă şi medie tensiune, precum şi posibilitatea de a acomoda cerinţe şi necesităţi crescute de consum şi de număr de clienţi.

"Continuăm procesul de modernizare şi dezvoltare a reţelelor pentru a le asigura rezilienţa, flexibilitatea şi nivelul de digitalizare necesare pentru a face faţă cu succes proceselor accelerate de electrificare şi decarbonare a consumului de energie, în beneficiul comunităţii. Modernizarea Staţiei Nord a fost un proiect de mare amploare, pentru care a fost nevoie de viziune şi de soluţii adaptate şi dedicate de inginerie şi de construcţii. O provocare majoră a fost faptul că lucrările s-au desfăşurat fără ca funcţionarea staţiei să fie întreruptă, ceea ce a însemnat realizarea consolidării clădirii şi înlocuirea echipamentelor electroenergetice concomitent cu asigurarea alimentării pentru cei circa 73.000 de clienţi. Preocuparea pentru siguranţă a fost la un nivel extrem de ridicat, întrucât colegii noştri şi personalul contractorilor au lucrat la înălţime şi în vecinătatea instalaţiilor aflate sub tensiune", a declarat Mihai Peşte, director general al Reţele Electrice, parte a grupului PPC, denumită anterior E-Distribuţie Muntenia.

Staţia Nord este prevăzută cu şase transformatoare de putere de 40 MVA (Mega Volt Amper) fiecare, rezultând o putere instalată de 240 MVA şi o putere garantată de 160 MVA. Vârful de sarcină înregistrat până acum a fost de aproximativ 127 MVA. Acest nivel de sarcină este peste valoarea sarcinii pe tot judeţul Giurgiu.

"Staţia este alimentată de patru linii electrice subterane de 110 kV, care dispun de cabluri moderne cu izolaţie uscată, şi distribuie energie electrică prin 66 de linii de medie tensiune, 34 de linii la 10kV şi 32 de linii la 20kV. În staţie sunt instalate 64 de celule MT (celule trafo, cuple, măsură, servicii interne şi linii) care funcţionează la tensiunea de 10kV, 76 de celule MT (celule trafo, cuple, măsură, servicii interne şi linii) care funcţionează la tensiunea de 20kV şi 11 celule de 110kV (celule trafo, cuple şi linii)", precizează sursa citată.

În camera de control a staţiei de transformare complet digitală, sunt instalate 38 de dulapuri de protecţie, măsură, telecomunicaţii şi servicii interne, iar lungimea totală a cablurilor de medie tensiune utilizate în cadrul proiectului de modernizare a staţiei este de 26,8 km, respectiv 61,5 km pentru cele de joasă tensiune.

Lucrările de modernizare au constat în înlocuirea tuturor celor şase transformatoare cu unele moderne, produse în România, cu pierderi reduse şi fiabilitate mărită, precum şi înlocuirea tuturor echipamentelor şi instalaţiilor 110kV, 20kV şi 10kV şi circuite secundare.

"Toate echipamentele noi instalate sunt capsulate (cele de 110kV) sau în construcţie compactă (cele de MT). Schema electrică a staţiei a fost îmbunătăţită prin implementarea unei soluţii cu bară dublă cu cuple longitudinale şi transversale, prin aceasta obţinându-se o flexibilitate crescută în reţeaua de 110kV din Bucureşti", se menţionează în comunicat.

Potrivit comunicatului, noile transformatoare cu răcire naturală au un nivel de zgomot foarte redus, pentru a proteja confortul locuitorilor din apropiere. În plus, echipamentele moderne de comutaţie au înlocuit tehnologiile cu ulei, eliminând riscul de explozie şi poluare. Noile echipamente au eliminat necesitatea folosirii a circa 6.000 de litri de ulei mineral.

"În cadrul acestei importante investiţii, clădirea staţiei, datând din 1969, a fost consolidată integral. Ca parte a procesului, într-o primă fază au fost demolate elemente de zidărie şi beton armat care au însumat peste 11.000 de tone de materiale rezultate din demolări, apoi, etapizat, clădirea staţiei de transformare a fost consolidată pentru eliminarea riscului seismic; au fost folosiţi circa 6.000 de metri cubi de beton, peste 700 tone de oţel beton, circa 75 de tone de confecţii metalice. Spaţiul a fost izolat termic în vederea creşterii eficienţei energetice, iar în acelaşi scop a fost instalat un sistem de iluminat bazat pe tehnologie LED", se mai spune în comunicat.

Lucrările au fost derulate cu ajutorul unor echipe interne şi ale contractorilor care au avut în componenţă, în medie, 50 de persoane lunar.

Suprafaţa interioară a staţiei, de aproximativ 4.600 metri pătraţi, este distribuită pe patru etaje. În urma instalării noilor echipamente, mult mai compacte faţă de tehnologia anterioată, 60% din spaţiul disponibil a fost eliberat, o parte urmând să fie folosit pentru construcţia unui centru de testare tehnologică şi dezvoltare pentru companiile Reţele Electrice. Restul spaţiului va putea fi utilizat pentru extinderea instalaţiilor de distribuţie a energiei electice, dacă va fi cazul.

Reţele Electrice operează reţele cu o lungime totală de peste 133.000 de kilometri în trei zone importante ale ţării: Muntenia Sud (inclusiv Bucureşti), Banat şi Dobrogea, acoperind o treime din piaţa locală de distribuţie, şi dezvoltă un program de investiţii pentru îmbunătăţirea calităţii serviciilor, siguranţa şi performanţa reţelelor şi implementarea locală a standardelor de mediu ale grupului PPC. Reţelele electrice operate de cele trei companii Reţele Electrice numără 287 de staţii de transformare şi peste 24.000 de posturi de transformare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.