Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Retragerea armatei germane din Afganistan va fi investigată de o comisie parlamentară de anchetă

Bundeswehr
soldati germani

Retragerea forţelor armate germane din Afganistan şi misiunea de evacuare ce a urmat vor fi investigate de o comisie parlamentară de anchetă, a decis Parlamentul german vineri dimineaţa, informează dpa preluat de agerpres.

Cei 12 membri ai comisiei de anchetă urmează să stabilească ce greşeli au fost făcute la acea vreme şi ce lecţii pot fi învăţate din aceasta.

"Scopul nostru nu este să căutăm vinovaţi, ci să facem tot ce putem pentru a ne asigura că erorile care în mod evident au fost făcute atunci să nu se mai repete pe viitor", a declarat preşedintele comisiei de anchetă, Ralf Stegner, membru al Partidului Social Democrat (SPD).

Forţele armate germane s-au retras din Afganistan în iunie 2021, după ce mişcarea islamistă talibană a revenit la putere, o răsturnare de situaţie care a surprins lumea.

Opoziţia creştin-democrată a susţinut de asemenea moţiunea prin care s-a înfiinţat comisia de anchetă. Numai partidul de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) şi partidul socialist Die Linke au adoptat poziţii critice faţă de mandatul comisiei parlamentare de anchetă, cerând ca întreaga misiune a armatei germane în Afganistan să fie examinată, nu doar retragerea sa precipitată.

Comisia va investiga o perioadă ce a început de pe 29 februarie 2020, când guvernul american a semnat aşa-zisul acordul de la Doha cu talibanii, prin care aceştia se angajau la negocieri de pace şi la înfiinţarea unui guvern inclusiv, ceea ce în final nu s-a întâmplat.

Sfârşitul perioadei asupra căreia se va ancheta este 30 septembrie 2021, la o lună după ce ultimii soldaţi americani au părăsit Kabulul, când au avut loc scene cu adevărat dramatice, în condiţiile în care mulţi oameni din ce în ce mai disperaţi încercau să plece din Afganistan.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.