Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Retragerea SUA din Afganistan este o recunoaștere a eșecului misiunii, spune Serghei Lavrov

Instagram
Serghei Lavrov

Prin retragerea trupelor sale din Afganistan, Washingtonul, dar și Kabulul care nu dorește formarea unui guvern de tranziție cu mișcarea ”Taliban”, interzisă în Rusia, lasă conflictul din țară să fie soluționat prin forță, a declarat ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, în cadrul unei prelegeri ținute la Universitatea Federală a Orientului Îndepărtat, din Vladivostok, relatează Rossiiskaia gazeta.

Potrivit spuselor sale, talibanii se comportă mult mai agresiv (combativ), pentru că au avut o înțelegere ce presupunea formarea unei puterii de tranziție, care urma să se ocupe de pregătirea condițiilor pentru formarea unor structuri de stat mult mai stabile. Dar liderii de la Kabul se tem că acest lucru îi va scoate din activitatea politică intensă. ”Reiese că și ei și americanii, plecând de acolo, lasă întreaga situație să fie soluționată pe calea forței”, a spus Lavrov, citat de agenția TASS.

Potrivit spuselor sale, Statele Unite nu doar își retrag trupele din Afganistan, le retrag, recunoscând, de-facto, eșecul misiunii lor de douăzeci de ani. Ministrul a arătat că amenințarea teroristă și cea legată de traficul de droguri s-au multiplicat de la începutul operațiunii angajată de SUA și de aliații lor în 2001. Situația este agravată și de faptul că, în Afganistan, se formează nișe, unde se grupează rebelii Daesh (numele arab al mișcării ISIS, interzisă în Rusia). Ministrul a adăugat că Daesh își desfășoară în mod deliberat și conștient prezența în provinciile nordice ale țării, la granița cu aliații Rusiei.

Întrebat, în acest context, în legătură cu o posibilă reacție a Moscovei la deteriorarea situației de la granița dintre Tadjikistan și Afganistan, Lavrov a subliniat că obgligațiile asumate de Moscova în cadrul ODKB (Organizația Tratatului de Securitate Colectivă, n.r.) rămân în vigoare.

”Obligațiile în cadrul ODKB rămân în toalitate în vigoare”, a precizat Lavrov, adăugând că reprezentanții Secretariatului ODKB au vizitat deja zona de frontieră, menționează RIA Novosti.

Americanii își retrag trupele din Afganistan până la sfârșitul lunii august, mult mai devreme decât termenul anunțat de președintele Joe Biden, și anume 11 septembrie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.