Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Retrospectiva 2015: Revelațiile politice ale anului

l201107240200

Premiantul

După alegerile câștigate la finalul lui 2014, Klaus Iohannis a crescut în sondaje și a tras după el și PNL. Iohannis și-a bazat mandatul pe relațiile instituționale, diferențiindu-se, astfel, de Traian Băsescu. Unii dintre suporterii săi sau, mai bine zis, unii din inamicii lui Victor Ponta au fost dezamăgiți, crezând că în politică nu există influență fără putere. Criza de după incendiul de la Colectiv i-a dat lui Iohannis șansa să dovedească că s-au înșelat. Dacian Cioloș a fost desemnat și, apoi, votat premier fără să se apeleze la amenințări și fără să fie nevoie să i se creeze un "partid bidon", precum UNPR.

Beneficiarii

De pe urma victoriei lui Iohannis au beneficiat în primul rând PNL și, din PNL, Alina Gorghiu. PNL și Gorghiu au făcut și unele gesturi proprii de atragere a electoratului nemulțumit de actuala politică. Dar hotărârea lor va fi testată abia în 2016 când vom avea, destul de probabil, o revoltă sau mai multe mini-revolte ale baronilor locali ai PNL.

Și profilul politic al lui Dacian Cioloș a fost elevat prin intermediul lui Klaus Iohannis, din motive evidente. Într-un fel, putem spune că și Vasile Dâncu a avut o revenire. Dar, aici, este încă devreme să mă pronunț. Oricum, noul vicepremier trebuie să arate că are altă stofă decât înaintașii lui clujeni. Boc, Marga, Rus au întemeiat deja mitul clujeanului care vine la București să se facă de râs. Va putea, oare, Dâncu să spargă blestemul?

Supraviețuitorii

Screenshot_1 Imagine: În centru

Deși ne place uneori să ne imaginăm că trăim într-o lume nouă, politicienii definitorii ai vechii lumi sunt departe de a plecat dintre noi. Liviu Dragnea trăiește un reviriment de popularitate, la fel și Călin Popescu Tăriceanu. Victor Ponta a ajuns în partea de mijloc a clasamentului încrederii, dar nu pare să plece de acolo. Chiar și Traian Băsescu speră să capitalizeze puțin din furia post-colectiv.

Și, desigur, nu putem să nu vorbim de Raed Arafat care, deocamdată, a supraviețuit scandalului Colectiv.

Tuturor acestora li s-a prezis dispariția de pe scena publică, dar zvonul morții lor s-a dovedit exagerat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.