Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Reuniune a Grupului de lucru dedicat Iniţiativei celor Trei Mări: Vicepremierul Turcan subliniază importanţa proiectelor I3M

Guvern
turcan raluca

Vicepremierul Raluca Turcan a prezidat, marţi, reuniunea Grupului de lucru interinstituţional dedicat Iniţiativei celor Trei Mări, care a avut loc la Palatul Victoria, context în care a subliniat că proiectele I3M ar putea oferi un sprijin important redresării economice, cu efecte pozitive şi asupra pieţei muncii în actuala situaţie marcată de efectele pandemiei de COVID-19 la nivel global, potrivit Agerpres.

Potrivit unui comunicat, reuniunea a avut loc în contextul pregătirilor participării părţii române la al cincilea Summit al Iniţiativei, prevăzut a avea loc la Tallinn, în Estonia, în perioada 19 - 20 octombrie 2020.

Viceprim-ministrul a amintit, în deschiderea reuniunii, importanţa strategică a Iniţiativei celor Trei Mări pentru România. Ea a subliniat, de asemenea, importanţa implementării proiectelor de interconectare prioritare pentru România în realizarea unor obiective naţionale în sfera transporturilor, energiei sau digitalului, precizează sursa citată.

În contextul actual, marcat de efectele pandemiei de COVID-19 la nivel global, Raluca Turcan a subliniat că proiectele I3M ar putea oferi un sprijin important redresării economice, cu efecte pozitive şi asupra pieţei muncii, arată comunicatul.

Citește și: Radu Mazăre a cerut să fie transferat în Madagascar. Ce a decis instanța

Turcan a menţionat în intervenţia sa că "transportul, energia şi conectivitatea digitală continuă să fie domeniile fundamentale ale I3M, iar interconectivitatea celor 12 state I3M va contribui şi la creşterea convergenţei economice şi a coeziunii între membrii UE".

"România rămâne un puternic susţinător al proiectului european, care în acelaşi timp a construit un parteneriat strategic puternic şi diversificat cu Statele Unite. Iniţiativa celor Trei Mări este o expresie a acestei abordări strategice a României şi reprezintă o contribuţie regională nu doar la creşterea coeziunii la nivel UE, cât şi la consolidarea parteneriatului transatlantic", a declarat vicepremierul, conform comunicatului de presă.

De asemenea, Raluca Turcan a atras atenţia asupra faptului că proiectele prioritare aflate pe lista andosată în cadrul Summitului I3M de la Bucureşti din 2018 vor putea avea un impact regional real, fiind relevante pentru obiectivul de creştere a interconectivităţii în cele trei domenii prioritare şi pe deplin compatibile cu priorităţile şi politicile Uniunii Europene în materie.

"Proiectele evidenţiază nu doar potenţialul de cooperare regională, ci şi posibilitatea stabilirii unui spaţiu de acţiune comun, implicând şi alte state membre UE, dar şi din Balcanii de Vest şi din Vecinătatea Estică", se precizează în comunicat.

Sursa citată menţionează că, în cadrul discuţiilor, ministerele responsabile au trecut în revistă stadiul implementării proiectelor I3M avansate de România, etapele viitoare avute în vedere, sursele de finanţare identificate, eventualele obstacole înregistrate în ceea ce priveşte implementarea, respectiv propuneri de alte proiecte care ar putea fi finanţate prin Fondul de Investiţii al Iniţiativei celor Trei Mări (FI3M).

La reuniune au mai participat ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, ministrul Economiei, Virgil Popescu, reprezentanţi la nivel de secretar de stat din Ministerul Transporturilor, Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Apărării Naţionale, ai Administraţiei Prezidenţiale, precum şi reprezentanţi ai conducerii EximBank.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.