Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Reuniune a liderilor partidului la putere din Polonia, pe fondul tensiunilor din coaliţie

romanialibera.ro
krs polonia

Liderii partidului la putere în Polonia participă la o reuniune de urgenţă, luni, ce ar putea conduce la scindarea coaliţiei naţionaliste, au anunţat mai mulţi parlamentari, pe fondul dezacordurilor cu privire la planurile de politică pe termen lung şi pandemia de coronavirus, relatează Reuters, potrivit Agerpres.

Tensiunile au crescut puternic în ultimele săptămâni în timp ce micul partid de coaliţie condus de ministrul ultraconservator al justiţiei Zbigniew Ziobro a cerut guvernului să adopte o poziţie mai dură împotriva drepturilor homosexualilor şi politicii climatice a UE.

De asemenea, părţile nu sunt de acord asupra drepturilor animalelor şi guvernul intenţionează să ofere oficialilor imunitate faţă de urmărirea penală pentru deciziile luate în combaterea pandemiei de coronavirus.

Principalul partid al coaliţiei, Lege şi Justiţie (PiS), afirmă că Varşovia trebuie să fie mai pragmatică pentru a nu tensiona în continuare relaţiile cu Uniunea Europeană, deja încordate în legătură cu acuzaţiile Bruxellesului că PiS subminează statul de drept.

"Astăzi situaţia este că nu există o coaliţie şi noi vom discuta în cadrul PiS ce urmează. Toate scenariile sunt pe masă", a declarat Krzysztof Sobolewski, un înalt oficial PiS, luni la radioul public.

Sobolewski şi alţi reprezentanţi PiS au indicat că un guvern minoritar şi apoi alegeri anticipate sunt un scenariu posibil, deşi situaţia este "dinamică", a spus el.

"Este dificil să ne imaginăm un guvern minoritar funcţionând în următorii trei ani", a spus şeful de cabinet al prim-ministrului, Michal Dworczyk, la televiziunea privată TVN24. Dworczyk a mai precizat că şeful PiS, liderul de facto al Poloniei Jaroslaw Kaczynski, ar putea deveni prim-ministru sau vicepremier.

Coaliţia condusă de PiS deţine 235 din cele 460 de locuri în camera inferioară a parlamentului (Seim) şi şi-ar pierde majoritatea fără Polonia Unită, care are 17 locuri.

Partidele de coaliţie ar dori să evite noi alegeri. Dacă ar fi ţinute acum, sondajele arată că PiS ar pierde majoritatea şi cei doi parteneri mai mici ai coaliţiei sale nu ar atinge pragul pentru a câştiga locuri în legislativ.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.