Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Reuniune NATO la București: Ce se va cere pentru defensiva în fața Rusiei

romania nato

Statele membre NATO din estul Europei îşi vor uni forţele pentru a spori presiunea asupra alianţei militare de a instala baze permanente pe teritoriul lor, acestea urmând să aibă o întâlnire la Bucureşti la începutul lunii noiembrie, a declarat luni un consilier al noului preşedinte polonez Andrzej Duda, relatează Financial Times.

Ţările din flancul estic al Alianţei se vor reuni la 3-4 noiembrie la Bucureşti, a declarat consilierul pe politică externă al preşedintelui polonez, Krzysztof Szczerski, într-un prim semn de acţiune concretă din partea acestor state membre de a face lobby pentru o prezenţă sporită a NATO în regiune, în contextul temerilor privind o intensificare a agresiunii Rusiei.

Polonia cere de mult timp instalarea de baze permanente pe teritoriul său, iar noul preşedinte a făcut din aceasta o prioritate a mandatului său. Însă unele state occidentale, în special Germania, se opun ideii, temându-se că o astfel de măsură ar antagoniza Moscova şi ar amplifica tensiunile dintre Europa şi Rusia.

Duda a declarat săptămâna trecută pentru Financial Times că NATO nu ar trebui să trateze Polonia ca o "zonă tampon". Preşedintele polonez va găzdui anul viitor summitul bienal al NATO la Varşovia, unde propunerea pentru noi baze permanente în estul Europei se va afla în fruntea agendei.

"Astăzi, când ne uităm la dispersia bazelor, vedem că frontiera este Germania. NATO încă nu a luat notă de trecerea Poloniei dintre Est spre Vest", a afirmat Duda, care a fost învestit preşedinte la 7 august.

Astfel, liderii din Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, Bulgaria şi România se vor reuni într-un summit la 3 şi 4 noiembrie la Bucureşti, a declarat luni Krzysztof Szczerski.

"Un consens în cadrul NATO trebuie să reflecte într-o măsură mai mare punctul de vedere al Poloniei", a spus el.

Preşedinţia poloneză a anunţat de asemenea luni că prima vizită oficială în străinătate a lui Duda va fi la 23 august în estonia, o dată simbolică şi cu încărcătură politică ce marchează 76 de ani de la semnarea Pactului Molotov-Ribbentrop între Germania nazistă şi Uniunea Sovietică, un acord secret care a stabilit planul de împărţire a estului Europei între cele două puteri.

Vizita în Estonia va marca lansarea campaniei în favoarea unei prezenţe sporite a NATO în regiune, pentru a răspunde ambiţiilor în creştere ale Moscovei, potrivit unei surse de rang înalt din cadrul administraţiei de la Varşovia, citate de Reuters.

După anexarea Crimeii de către Rusia anul trecut, Polonia şi ţările baltice au solicitat în mod repetat Alianţei Nord-Atlantice staţionarea permanentă de trupe pe teritoriile lor, pentru întărirea flancului estic al organizaţiei, transmite agerpres.ro

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.