Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Reuters titrează despre proteste și despre participarea lui Klaus Iohannis la ele

Sub titlul "Mii de oameni se alătură protestelor antiguvernamentale din România împotriva unor proiecte de reforme legislative", agenția Reuters transmite duminică un reportaj semnat de Luiza Ilie și editat de Greg Machlich.

În continuare, traducerea integrală a știrii publicată de agerpres.ro:

"Mii de români au manifestat în București și în întreaga țară duminică, pentru a protesta împotriva intențiilor guvernului de a decriminaliza anumite infracțiuni și de a grația anumiți condamnați prin decrete de urgență despre care criticii spun că amenință să submineze combaterea corupției la nivel înalt.

Citește și: Sienna Miller neagă că a plâns după maratonul de sex cu Ben Affleck / VIDEO

Noul cabinet al prim-ministrului Sorin Grindeanu a dezvăluit săptămâna trecută proiectele de decrete care au fost criticate de președinte, de procurorul general, de curtea supremă, de procurorul-șef anti-corupție și de șeful directoratului care combate criminalitatea organizată, precum și de grupuri pentru drepturile civile și diplomați.

Toți și-au exprimat îngrijorarea cu privire la proiecte, precum și la lipsa de transparență și la intenția de a legifera prin decrete, în loc de a trece prin parlament, deși dispune acolo de o majoritate puternică.

Citește și: Deja… se anunță Grindeanu II. Când ar putea veni prima remaniere

Potrivit proiectelor, guvernul intenționează, printre altele, să decriminalizeze actele de abuz în serviciu care generează prejudicii sub 200.000 de lei (47.000 de dolari), o infracțiune la care liderul partidului social-democrat de guvernământ este acuzat că ar fi instigat o terță parte.

Potrivit proiectelor, guvernul intenționează și să grațieze deținuții condamnați la mai puțin de cinci ani pentru anumite infracțiuni și să înjumătățească sentințele pentru toți deținuții în vârstă de peste 60 de ani, pentru cei cu boli în stadiu terminal sau cu copii de întreținut, indiferent de infracțiuni.

Citește și: A concurat la Miss Univers, iar acum dezvăluie cum i-a facut avansuri Donald Trump: M-a invitat la el în camera de hotel / VIDEO

Președintele Klaus Iohannis a cerut vineri guvernului să renunțe la decrete, despre care a spus că ar submina statul de drept și anticorupția.

Guvernul nu a comentat.

Duminică, peste 15.000 de persoane din București s-au adunat pe o vreme geroasă în Piața Universității, locul tuturor protestelor importante din România după răsturnarea comunismului în 1989.

Citește și: Liviu Dragnea ar fi marele beneficiar al celor două ordonanțe de urgență din domeniul Justiției

"Am fost aici în timpul revoluției de acum 27 de ani și văd că nu s-a schimbat aproape nimic de atunci, hoția (...) încă există, a spus pensionarul Ioan Ilincuta.

"Protestez cu speranța că copiii și nepoții mei vor prinde vremuri mai bune".

Citește și: Ce spune Botezatu despre focul de la club. De unde ar fi pornit si ce ipoteza nu exclude

Protestatari de toate vârstele au purtat bannere pe care scria "Suntem treji", "Vrem justiție, nu corupție", au scandat "Hoții" și au mărșăluit spre sediul guvernului. Iohannis li s-a alăturat pentru scurt timp.

Mii de oameni au manifestat și în orașele Cluj, Timișoara, Iași, Sibiu și alte câteva orașe din toată țara.

Citește și: Jennifer Aniston a făcut SEX cu un pilot, copilot și un steward într-un avion / VIDEO

Grupuri mai mici s-au adunat și în fața ambasadelor din Londra, Paris și Copenhaga, potrivit fotografiilor postate pe Facebook de români care trăiesc în străinătate.

Deși România a aderat la Uniunea Europeană în 2007, sistemul său judiciar continuă să fie monitorizat de Comisia Europeană, care a lăudat eforturile magistraților de a lupta cu corupția larg răspândită, dar a remarcat că politicenii români au un istoric de încercări de a adopta legi care pot slăbi puterile anchetatorilor", încheie Reuters.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.