Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Revelionul la Beijing a avut loc într-un nor gros toxic de poluare

poluare beijing

Revelionul la Beijing a fost marcat de un nor gros toxic de poluare, cu o concentraţie de particule nocive de 20 de ori mai mare decât standardele acceptate la nivel internaţional, din cauza trecerii unui un nou val de smog prin capitala Chinei, informează AFP.

După un lung episod de poluare, în decembrie, capitala chineză a fost din nou acoperită de smogul cu miros înţepător, care a limitat vizibilitatea la doar câteva sute de metri, aducând o adevărată "aeropocalipsă" de Revelion, scrie agerpres.ro.

Cuprinse de smog, reclamele luminoase păreau să plutească în neant pe zgârie-nori, iar turiştii adunaţi în jurul Turnului Tobelor şi Turnului Clopotelor (Gulou si Zhonglou) - simboluri ale vieţii în Beijing - au purtat măşti respiratorii.

Concentraţia de particule cu diametrul de 2,5 microni - periculoase pentru sănătate deoarece pot pătrunde în plămâni - a depăşit duminică dimineaţa valoarea de 500 micrograme per m3, conform declaraţiilor reprezentanţilor ambasadei Statelor Unite, potrivit site-ului aqicn.org. Această concentraţie se situează cu mult peste pragul maxim de 25 acceptat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) pentru o expunere de 24 ore.

Valul de smog provine în principal din arderea cărbunelui utilizat pentru producerea energiei termice şi electrice şi s-a accentuat pe fondul creşterii consumului acestor utilităţi în timpul iernii.

Autorităţile de la Beijing au decretat la începutul acestei săptămâni codul portocaliu pentru poluarea aerului, în contextul în care valul de smog se îndrepta spre capitala Chinei. În conformitate cu planul de urgenţă, circulaţia vehiculelor puternic poluatoare pe benzină şi motorină, precum şi a camioanelor care transportă deşeuri din construcţii a fost interzisă. De asemenea, unele fabrici din industria manufacturieră au fost nevoite să îşi reducă producţia.

Beijing are un sistem de alertare pentru poluare pe bază de culori, cel mai grav cod fiind cel roşu, urmat de portocaliu, galben şi albastru. Codul portocaliu înseamnă că indexul de calitate a aerului este prognozat să depăşească valoarea de 200 timp de trei zile consecutiv.

Între 16 şi 21 decembrie la Beijing a fost "alertă roşie" de poluare timp de şase zile, un nivel maxim de alarmă declanşată când un episod de poluare severă este probabil să dureze mai mult de 72 de ore, mai arată sursa citată.

24 de oraşe din nordul şi estul ţării au fost plasate din nou vineri şi sâmbătă în alertă roşie, potrivit Xinhua.

Valul de smog din această perioadă din nord-estul Chinei s-a întins pe 1,88 milioane de km2, de trei ori mai mult decât suprafaţa Franţei. Potrivit organizaţiei ecologiste Greenpeace, aceasta a afectat aproximativ 460 de milioane de persoane, aproape cât populaţia Uniunii Europene, după cum notează AFP.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.