Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Revin 'băieții deștepți'?

energie

Decizia recentă a Parlamentului de a permite, din nou, micilor producători de energie regenerabilă să-şi vândă electricitatea prin negocieri directe a dat apă la moară "băieţilor deştepţi" să reînceapă lobby-ul pentru contracte netransparente, scrie CBursa.

Surse din piaţă susţin că "băieţii deştepţi" au şi pus la punct o strategie în acest sens şi că vor să se folosească de regulamentele REMIT care vizează obligativitatea raportării tuturor tranzacţiilor la ACER (reglementatorul european), ce va fi instituită din toamnă, potrivit sursei citate.

Sursele citate afirmă: "REMIT este un program prin care Bruxelles-ul vrea să depisteze manipulările de pe piaţa de energie. REMIT nu poate să depisteze dacă un preţ dintr-un contract este mult sub nivelul pieţei aşa cum a fost în cazul contractelor directe celebre încheiate de Hidroelectrica".

Vânzarea prin negociere directă a energiei electrice a fost interzisă prin lege, atât pentru operatorii privaţi, cât şi cei de stat, din 2012 - an important pentru piaţa noastră de energie, când Hidroelectrica a fost introdusă în procedura insolvenţei cu scopul denunţării contractelor cu "băieţii deştepţi". De atunci şi până în prezent, toată energia a fost comercializată obligatoriu pe pieţele OPCOM. Tot din 2012 a început şi procesul de liberalizare a pieţei de electricitate.

Operatorii privaţi au contestat vehement noua lege a energiei, dar Comisia Europeană a susţinut transparentizarea completă a pieţei. Conform unor declaraţii acordate Ziarului BURSA de Niculae Havrileţ la finele anului trecut, raţiunea care a stat la baza deciziei de transparentizare a fost următoarea: "Avem producătorii controlaţi de stat, care dintotdeauna au fost obligaţi să vândă transparent energia pe OPCOM. Mai avem şi producători privaţi, care, însă, primesc subvenţii şi atunci este corect să fie obligaţi să vândă transparent energia. Mă refer la producătorii de energie verde, care primesc certificate verzi, şi la CET-urile care primesc fie bonus pentru cogenerarea de înaltă eficienţă, fie sprijinul pentru cărbune. Toate aceste subvenţii sunt plătite de toţi consumatorii, direct sau indirect. Astfel, consumatorii merită să aibă un reper de preţ corect în perioada liberalizării pieţei".

În ultimii trei ani, de când piaţa este complet transparentă, preţul electricităţii a scăzut constant, ajutat şi de o scădere puternică a cererii, dar şi de o producţie suplimentară de energie curată, subvenţionată, însă, prin certificate verzi.

Preluare: Bursa

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.