Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Revizuirea Constituției, cartof fierbinte în coaliție: motivul pentru care nu se poate realiza

Inquam Photos / Octav Ganea
constituie Inquam Photos

Preşedintele interimar al Senatului, Alina Gorghiu, a afirmat, luni, că vom avea parte de o revizuire a Constituției actuale, dar problema cea mare este lipsa disponibilității pentru negociere. În ciuda majorității confortabile deținute de actuala coaliție în Parlament, o revizuire a Constituției ar putea conduce la tensiuni majore, iar partidele evită un scandal de proporții.

"Mai mult ca sigur, va exista în viitor o revizuire a Constituţiei actuale, deşi este posibil să constatăm că nu modificarea ei urgentă este problema presantă a societăţii noastre, ci lipsa, în anumite etape, a disponibilităţii pentru negociere şi, de ce nu, pentru toleranţă. Următoarea revizuire a Constituţiei, atunci când va veni, poate fi momentul potrivit pentru a avea o lege fundamentală armonizată cu interesele societăţii, care să ţină pasul cu vremurile. Putem şi noi găsi o soluţie cum este, de exemplu, cea din primul articol al Constituţiei Republicii Franceze. Acesta cuprinde principiul favorizării prin lege a accesului egal al femeilor şi bărbaţilor la mandatele electorale şi funcţiile elective, precum şi la responsabilităţile profesionale şi sociale. În această direcţie trebuie orientat în viitor şi textul constituţional românesc în măsura în care simpla enunţare a egalităţii de şanse s-a dovedit a fi insuficientă", a transmis Gorghiu, la evenimentul "Centenarul Constituţiei României Întregite (1923 - 2023)", organizat de Curtea Constituţională a României, la Palatul Parlamentului, informează Agerpres. 

Ea a adăugat că, acum un secol, după desăvârşirea unităţii naţionale, pasul firesc era adoptarea unei noi Constituţii.

"Cu maturitate, s-a ajuns în 1923 la naşterea unui document fundamental, devenit piatra de temelie a României Mari. Au fost patru proiecte, dintre care s-a distins cel pregătit de Partidul Naţional Liberal sub conducerea lui Ion I.C. Brătianu. Ideile incluse în noul proiect veneau în continuarea celor regăsite în programele revoluţionare de la 1848, dar şi în Constituţia din 1866. Prin noua Constituţie se consolidau independenţa şi suveranitatea României, consacrându-se încă de la articolul 1 principiul potrivit căruia România este un stat naţional unitar şi indivizibil. Acest principiu fundamental, regăsit şi în Constituţia prezentă, este cu atât mai actual astăzi, într-un context internaţional din care nu lipsesc atitudinile revizioniste şi atacurile la suveranitatea statelor", a subliniat Alina Gorghiu.

Drept de vot de la 16 ani

Ea s-a referit şi la o propunere făcută şi în anul 2013 la dezbaterea despre o posibilă revizuire a Constituţiei - reducerea vârstei de vot la 16 ani.

"Nu putem să nu implicăm tinerii în viaţa cetăţii, de vreme ce suntem în era digitalizării, a informaţiei rapide care îi ajută să îşi formeze o opinie politică! Este cea mai bună modalitate de a restabili echilibrul între generaţii într-o Europă cu o populaţie în curs de îmbătrânire. Alte ţări europene sunt angajate deja pe acest drum. Chiar anul trecut, Belgia a redus vârsta de vot la 16 ani pentru alegerile europene. La această modificare, merită să cugetăm! Acestea, dar nu numai, sunt teme pentru dezbateri pe care trebuie să avem curajul să le iniţiem la un moment dat! Societatea merge mereu înainte, lucrurile se schimbă şi la fel legile fundamentale. Să nu uităm însă niciodată că istoria ne arată că tradiţia noastră constituţională este una care reflectă un crez înalt de libertate şi democraţie", a explicat senatorul PNL.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.