Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Revizuirea Constituției, în vizorul guvernului minoritar PNL UDMR. Fără penali în funcții publice și reforma CCR, printre propuneri

constitutia-romaniei-shutterstock

Programul de guvernare PNL UDMR depus sâmbătă în Parlament, în vederea obținerii votului de învestitură pentru Guvernul Nicolae Ciucă, prevede revizuirea Constituției „atunci când un autentic moment constituțional va apărea”.

Un capitol din programul de guvernare se referă la „Reforma constituțională”.

„Atunci când un autentic moment constituțional va apărea, Guvernul României va promova și va susține acele măsuri care garantează și întăresc liberalismul constituțional ca principiu esențial al oricărei democrații consolidate”, se arată în document.

Printre măsuri propuse se numără

1. Fără penali în funcții publice

Fără penali în funcții publice reprezintă o inițiativă cetățenească de revizuire a Constituției pentru care s-au strâns peste un milion de semnături, ce are ca scop interdicția ca cetățenii condamnați definitiv să mai poată fi aleși funcții publice la nivel central și local. Condițiile de accedere la o funcție sau demnitate publică trebuie să fie coerente, predictibile și unitare, aplicabile fără discriminare tuturor reprezentanților puterilor statului. Persoanele care urmează să ocupe o funcție ce implică exercițiul autorității puterii de stat vor trebui să îndeplinească anumite cerințe de integritate, legalitate și corectitudine, menite să consolideze încrederea cetățenilor în autoritățile publice și să preîntâmpine derapajele de la principiile democrației statului de drept.

Acest proiect susținut de foarte mulți români trebuie să își găsească cea mai bună formă de exprimare la nivel normative, atunci când situația pandemică va permite. Ne angajăm să punem acest proiect în aplicare astfel încât să nu poată fi aleși în organele administrației publice locale, în Camera Deputaților, în Senat și în funcția de Președinte al României cetățenii condamnați definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracțiuni săvârșite cu intenție, până la intervenirea unei situații care înlătură consecințele condamnării.

2. O justiție constituțională eficientă, în limitele constituționalismului democratic

Începând cu 2005, Curtea Constituțională a fost sesizată cu mai mult de 50 de conflicte juridice de natură constituțională. De foarte multe ori, soluțiile formulate au influențat semnificativ raporturile de putere dintre autoritățile publice, afectând uneori însăși stabilitatea constituțională și buna funcționare a principiului separației puterilor în stat.

La o viitoare revizuire a Constituției, este imperios necesară o evaluare a impactului acestei atribuții constituționale asupra raporturilor dintre cele trei puteri ale statului și asigurarea unui cadru constituțional adecvat pentru această prerogativă.

De asemenea, activitatea Curții Constituționale necesită o justă evaluare după 30 de ani de existență neîntreruptă, cu scopul de a întări credibilitatea și importanța instanței de contencios constituțional în cadrul societății democratice.

În acest sens, este necesară asigurarea unei independențe sporite a judecătorilor Curții Constituționale și a personalului Curții în fața influențelor politice. Trebuie introduse la nivel legislativ acele proceduri și condiții suplimentare pentru a garanta o independență sporită a aparatului decizional și administrativ al instanței de contencios constituțional.

Nu în ultimul rând, o Curte Constituțională activă și independentă, membră a Conferinței Curților Constituționale Europene (CCCE), are nevoie de un sediu propriu, care să reflecte rolul său constituțional de independență față de celelalte autorități publice prevăzute în Constituția României.

Programul de guvernare poate fi consultat aici.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.