Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Revizuirea Constituției, obiectivul alianței PSD-PNL-UDMR: Planurile liberalilor pentru legea fundamentală (surse)

Constitutie

Revizuirea Constituției pare să devenit unul dintre pretextele preferate pentru noua alianță care se prefigurează: PSD-PNL-UDMR. O majoritate parlamentară de două treimi permite, cel puțin teoretic, promovarea unor modificări care ulterior să fie supuse aprobării populare printr-un referendum. Există deocamdată puțin informații despre ce își doresc cele trei partide de la o viitoare constituție.

PSD a fost partidul care a lansat ideea reviziunii constituției de o majoritate alături de PNL și UDMR. Social-democrații s-au referit la o diminuare a rolului președintelui și trecerea la o republică parlamentară. Din postura de principal partid din România, PSD a reușit aproape întotdeauna să strângă cele mai multe voturi la alegerile parlamentare, pe când sistemul alegerilor prezidențiale în două tururi, care a permis coalizarea forțelor anti-PSD în turul 2, i-a dezavantajat pe social-democrați. Astfel, republica parlamentară s-ar potrivi mai bine rolului pe care PSD îl are pe scena politică.

Ulterior, Marcel Ciolacu a potolit discuțiile acest subiect, afirmând că revizuirea Constituției nu reprezintă o prioritate în acest moment. Discuțiile continuă însă în culise, unde se fac adevărate liste de probleme care trebuie corectate la actuala Constituție, ținând cont și de decizii ale CCR și de diverse propuneri de lege ferenda venite de la ÎCCJ și nu numai.

Discursul despre Constituție a fost preluat rapid și de UDMR, formațiune care s-a văzut nevoită să-și justifice dorința de a adera la noua alianță PSD-PNL. „Noi am avut propuneri pentru republică parlamentară. În acest moment este importantă să clarificăm ce vrem să facem - republică parlamentară sau republică prezidenţială. E cred că, după 31 de ani, nu e bine să stai în această formulă - nici aşa-nici altfel. Nici măcar nu este republică semi-prezidenţială. Este un amestec şi depinde de preşedinte, depinde de ambiţia preşedintelui unde o duce şi în ce direcţie împinge activitatea”, a declarat Kelemen Hunor.

PNL a păstrat până acum tăcerea asupra propriei concepții referitoare la revizuirea Constituției. Potrivit unor surse din PNL, nici liberalii nu sunt străini de asemenea idei, chiar dacă nu există planuri concrete ca în cazul celorlalte partide. Planul PNL, ținut deocamdată secret, ar viza întărirea regimului proprietății private. Deși articolul 44 din actuala Constituție acordă o protecție sporită proprietății private, inclusiv prin reglementări care nu există în multe alte țări europene (cum ar fi prezumția caracterului licit al dobândirii averii), liberalii ar dori să elimine din condiționările actuale.

În acest moment, întreaga discuție este prematură și nu este clar dacă PSD, PNL și UDMR vor ajunge vreodată la un nivel de înțelegere care să le permită să cadă de acord asupra unui proiect de modificare a Constituției. Nu este clar nici dacă un asemenea demers ar fi de dorit, ținând cont de capacitatea scăzută a clasei politice în a atrage colaborarea unor profesioniști ai Dreptului, care să redacteze texte de lege care să răspundă cerințelor actuale și care să reziste testului timpului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.