Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Revoltă împotriva proiectului Cupei Mondiale bienale: mai mulţi membri ai CIO au luat poziţie în acest sens

goal.com
qatar fotbal

Mai mulţi membri ai Comitetului Internaţional Olimpic (CIO) au luat poziţie, joi, împotriva proiectului Cupei Mondiale bienale, susţinut de câteva luni de Federaţia internaţională de fotbal (FIFA), care riscă să-i epuizeze pe jucătorii internaţionali şi să facă concurenţă multor altor sporturi, informează AFP, relatează Agerpres.

Algerianul Mustapha Berraf, fost internaţional de baschet şi deputat, a luat cuvântul la cea de-a 139-a Sesiune a CIO, desfăşurată în ajunul deschiderii Jocurilor Olimpice de la Beijing, pentru a critica organizarea unei Cupe Mondiale de fotbal la fiecare doi ani, despre care a spus că ar provoca "daune considerabile şi ar putea pune sportul în pericol".

Referindu-se la "repercusiunile fizice şi morale pentru fotbalişti, care nu sunt roboţi, ci oameni", Berraf a deplâns de asemenea şi creşterea decalajului "între competiţiile feminine şi masculine", precum şi saturaţia calendarului internaţional.

Dacă CIO a cerut, la jumătatea lunii octombrie, o "consultare mai largă" pe tema proiectului FIFA, fiind îngrijorat să vadă fotbalul invadând teritoriul altor sporturi, erupţia acestui subiect în plină sesiune preolimpică rămâne foarte neobişnuită.

Nu numai că programul fotbalistic nu a fost pe ordinea de zi a acestei adunări generale, dar criticile formulate de Berraf şi de alţi vorbitori au fost îndreptate direct către preşedintele FIFA, Gianni Infantino, el însuşi membru al CIO.

"Vă cer să puneţi capăt acestei inconsecvenţe cu valorile noastre olimpice şi cu principiile noastre fundamentale", a conchis oficialul algerian, susţinut de sârbul Nenad Lalovic şi de fostul campion olimpic sud-coreean la tenis de masă Ryu Seung-min, precum şi de fostul campion olimpic francez în proba de 100 m garduri Guy Drut.

"FIFA trebuie să se angajeze în discuţii cu comunitatea sportivă internaţională", a spus Nenad Lalovic, influentul preşedinte al Asociaţiei Federaţiilor Internaţionale a Sporturilor Olimpice de Vară (ASOIF) şi preşedinte al Federaţiei Internaţionale de Lupte, în condiţiile în care Jocurile de vară vor fi la concurenţă cu o Cupă Mondială bienală.

Ruy Seung-min, vicepreşedintele Comisiei sportivilor din cadrul CIO, a subliniat la rândul său "riscurile de burn-out sau de accidentare gravă", în timp ce o Cupă Mondială este "ceva superb, la care ajungi să particip o dată sau de două ori în viaţă".

"Vine un moment în care sportivii şi reprezentanţii lor trebuie să spună Stop", a adăugat el.

Proiectul Cupei Mondiale bienale a împărţit lumea fotbalului de luni de zile, mulţi dintre jucători criticând FIFA pentru lipsa unei consultări cu toţi cei interesaţi.

Preşedintele CIO, Thomas Bach, a recunoscut că i-ar fi plăcut "să discute despre asta cu preşedintele FIFA". "Dar nu este posibil, pentru că şi-a anulat vizita la Beijing alaltăieri", a spus Bach.

"Dacă sunteţi de acord, vom încerca să-l contactăm, încă o dată, şi îi vom transmite aceste comentarii", a adăugat conducătorul CIO.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.