Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

REVOLTĂ în UDMR din cauza OUG privind Codul Administrativ: 'Guvernul știa, nu înțelegem de ce a păstrat această formă care va crea probleme'

sigla UDMR
UDMR

Liderul grupului UDMR din Senat, Cseke Attila, atrage atenția că un drept câștigat de minoritățile naționale din România încă din 2006 se pierde în urma adoptării OUG privind Codul Administrativ, ceea ce este un lucru grav, care va crea probleme, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Cseke Attila a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX că, în urmă cu 13 ani, în Legea Administrației Publice Locale se prevedea faptul că dacă o localitate a avut 20% populație minoritară iar, ulterior, din anumite motive acest lucru nu se mai îndeplinește, se păstrează dreptul la folosirea limbii materne, dar Guvernul a modificat reglementarea.

„Din ceea ce știm în mod public, se pare că anumite aspecte au fost rezolvate, altele nu, și trebuie să așteptăm forma finală a OUG cu Codul Administrativ în Monitorul Oficial. Înțelegem că Guvernul a preluat forma parlamentară de a decide autoritățile locale în localități sub 20% populație minoritară asupra asigurării drepturilor lingvistice și s-a eliminat forma legată de bilingvismul indicatoarelor la intrarea în localități, care ar fi dus schimbarea indicatoarelor multilingve. Acestea sunt lucrurile pozitive, dar în schimb ceea ce am semnalat este că asistăm la pierderea unui drept câștigat al minorităților naționale, care este un principiu din 2006 în Legea Administrației Publice Locale și anume că dacă ai avut odată 20% populație minoritară într-o localitate iar, ulterior, din anumite motive acest lucru nu se mai îndeplinește, îți păstrezi dreptul la folosirea limbii materne”, a spus Cseke.

Ion Cristoiu s-a dezlănțuit după decizia CCR pe completurile de 3 judecători: 'O prostie fără margini, de niciun folos. PSD a pierdut'

Potrivit acestuia, în OUG s-a adăugat o mențiune care desființează principiul dreptului câștigat.

„În OUG s-a adăugat o mențiune care desființează principiul dreptului câștigat prin faptul că prevede că acest lucru este valabil până la validarea următorului recensământ. Este vorba despre desființarea unui drept câștigat, pe care nu o înțelegem, atâta timp cât România spune că este un model de asigurare a drepturilor minorităților naționale. Guvernul știa, nu înțelegem de ce a păstrat această formă care va crea probleme, iar pierderea unui drept câștigat este un lucru grav”, a mai spus Cseke.

Reacția fostului procuror Mircea Negulescu dupa decizia CCR - Problema Curții Constituționale a României este o problemă de sistem

Potrivit acestuia, reglementarea în vigoare din 2006 nu a fost contestată de nimeni la CCR, nu a dorit nimeni să o elimine, în schimb în OUG s-a adăugat o mențiune care îi schimbă sensul.

„Noi credem că cel mai ușor lucru de implementat ar fi fost preluarea formei parlamentare a Codului Administrativ, deoarece a fost o comisie specială de elaborare a acestui cod, care a lucrat 7 luni, forma Codului a trecut prin două plenuri parlamentare, dezbaterile au fost transparente. Decizia de neconstituționalitate nu a fost pe text, ci pe chestiuni de procedură”, a mai spus senatorul UDMR.

Cseke Attila susține că la următoarea modificare a Constituției, UDMR va pleda pentru eliminarea ordonanțelor de urgență, motivând faptul că nu are că căuta Guvernul să reglementeze prin OUG și să se substituie Parlamentului.

„În acest caz, Parlamentul a lucrat timp de 7 luni la Codul Administrativ, iar apoi să vină Guvernul și în câteva săptămâni, într-un mod mai puțin transparent, să schimbe multe prevederi din ceea ce Parlamentul a lucrat, nu este corect. Noi susținem ca această modalitate de legiferare a Guvernului prin OUG în locul Parlamentului să dispară total, deoarece este incorect. Întotdeauna când a fost vorba de hei-rup-isme, fără dezbateri profesionale, au ieșit la iveală tot felul de greșeli și există acest risc și legat de Codul Administrativ”, a menționat Cseke.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.