Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Revoltă în Vâlcea! Primarii PNL acuză conducerea judeţului pentru facturile tot mai mari la gunoi: Ce spune edilul din Măciuca

gunoi deseuri

Revoltă în Vâlcea! Primarii PNL acuză conducerea judeţului pentru facturile tot mai mari la gunoi: Ce spune edilul din Măciuca

Primarii liberali vâlceni sunt nemulţumiţi că până la ora actuală nu s-a reuşit implementarea sistemului de management integrat al deşeurilor în judeţ, motiv pentru care, spun ei, şi facturile pentru colectarea gunoiului menajer în majoritatea localităţilor sunt foarte mari.

În Vâlcea nu mai există de câţiva ani depozite unde să poată fi dus gunoiul menajer colectat din judeţ, astfel că operatorii de salubrizare sunt nevoiţi să-l transporte în Bucureşti.

"Nu este posibil ca de şapte ani, Consiliul Judeţean Vâlcea, probabil una dintre cele mai importate instituţii ale judeţului, să nu reuşească să implementeze acest sistem integrat al deşeurilor. În judeţul Sibiu, de exemplu, funcţionează din 2016 şi mă întreb cum oare unii reuşesc şi noi nu am reuşit. Sunt supărat pentru că plătim enorm pentru gunoi ca să îl ducem în Bucureşti. Plimbăm gunoiul prin judeţ şi prin ţară datorită incapacităţii Consiliului Judeţean de a implementa acest SMID", a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă organizată la sediul PNL Vâlcea, primarul comunei Măciuca, Mugur Mărcoianu.

În opinia edilului, situaţia este departe de a fi soluţionată, chiar dacă reprezentanţii Consiliului Judeţean au anunţat că sunt pe ultima sută de metri cu lucările la depozitul ecologic de la Roeşti, ultima componentă a proiectului cu fonduri europene "Sistem de management integrat al deşeurilor solide în judeţul Vâlcea", pentru că nu a fost demarată licitaţia pentru desemnarea operatorului regional care să colecteze, să trateze şi să depoziteze aceste deşeuri. Ba chiar este anunţată o majorare a preţului de colectare a gunoiului în unele localităţi.

"Astăzi de dimineaţă, prima întâlnire de la ora 8 a fost cu un conducător al firmei de salubrizare din localitatea Dăeşti, care îmi spunea că trebuie de la 1 ianuarie să mărim preţul la gunoiul menajer. Am crezut şi eu că este o mărire de 20,30,40 de lei. Dar nu! Este de la 650 la 1.200 de lei pe tonă. Deci, este o cerinţă de care niciodată nu vom putea să ne ţinem atât noi, cât şi cetăţenii. Ne dorim să avem groapă de gunoi pentru că preţul sau ceea ce au spus dânşii referitor la scumpirea gunoiului era cu privire doar la groapa de gunoi. Deci, totul pleacă de la groapa de gunoi. Dacă aveam groapa de gunoi acum doi ani, nu mai avea nici comuna Dăeşti arierat 200.000 de lei în acest moment, pentru că ei (angajaţii firmei de salubrizare, n.n.) îşi fac treaba. Vin în fiecare marţi şi ridică gunoiul, dar dacă trebuie să ducă gunoiul la Bucureşti... Ce vină au dumnealor că trebuie să ducă gunoiul de aici la Bucureşti când ar fi trebuit să-l ducă în Vâlcea de 10 ani? Nu este normal, dar cu aceste probleme ne confruntăm cu toţii", a precizat şi primarul din comuna Dăeşti, Gheorghe Popolan.

Contractul de finanţare pentru realizarea Centrului de Management Integrat al Deşeurilor de la Roeşti, din cadrul proiectului 'Sistem de Management Integrat al Deşeurilor Solide în judeţul Vâlcea', a fost semnat în anul 2017, însă din diverse motive a fost nevoie de reluarea licitaţiei, astfel că lucrările la acest obiectiv au început abia anul trecut, preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Constantin Rădulescu, anunţând în martie anul acesta că depozitul va fi gata până la sfârşitul anului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.