Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Revoltă la TVR: S-au tăiat tichetele de masă, conducerea invocă blocaje din partea guvernului

tvr

Angajații TVR au rămas fără tichete de masă, în valoare de 400 de lei pe lună, dar și fără prime de Crăciun. Președintele sindicatului MediaSind TVR acuză „bătaia de joc” la adresa angajaților, în vreme ce șefii TVR dau vina pe un blocaj la nivel guvernamental.

„Dacă tot au refuzat să plătească aceste sume susținând tot felul de motive aberante,, solicităm ca aceste sume să fie introduse în salariu, printr-o creștere cuprinsă între 25-30 la sută care să acopere și inflația, și majorarea facturilor la energie, gaze, apă, medicamente, alimente, carburanți. Este jenant ca unele persoane cu funcții de conducere să aibă salarii de ministru, iar peste 90 la sută dintre salariați să se afle la minimul grilei! Iar acum să ni se diminueze și veniturile garantate prin Actual adițional negociat și semnat de Federația FAIR-MediaSind!”, se arată într-un mesaj al lui Sorin Torică, președinte MediaSind TVR.

Acesta afirmă că „este revoltător că se găsesc bani pentru înființarea unui instrument de propagandă politică - TVR INFO, dar nu sunt bani pentru tichete de masă, prime și alte drepturi bănești, așa cum primesc colegii din mass-media”. Torică dă exemplul SRR și Agerpres, instituții de presă de stat, unde angajații și-au primit drepturile salariale.

„Am ajuns bătaia de jos a unor șmecheri numiți în funcție datorită prestațiilor politice și/sau sindicale făcute în sprijinul unor politicieni, așa cum s-a întâmplat cu colega Ramona Săseanu, transferată abuziv de la TVR Craiova și numită în funcția de producător general fără concurs, fără hotărâre de CA și cu încălcarea prevederilor legale. Abuzurile și bătaia de joc trebuie să înceteze de îndată”, se mai arată în mesajul liderului de sindicat.

Ulterior, Serviciul Comunicare, Relaţii Publice şi Protocol al TVR a transmis un mesaj de grupul intern, în care anunța că s-a solicitat modificarea cadrului normativ, pentru ca tichetele să poată fi acordate din nou.

„Dragi colegi,

Managementul SRTv continuă demersurile pentru a putea plăti în condiții de deplină legalitate tichetele de masă şi celelalte drepturi salariale prevăzute în Contractul Colectiv de Muncă (CCM).

Conducerea SRTv consideră că Televiziunea Română se află în faţa unei situații fără precedent ce impune soluții de deblocare imediate, motiv pentru care, împreună cu reprezentanții SRR, au cerut Parlamentului României introducerea unui amendament la proiectul Legii pentru aprobarea OUG nr.130/2021, cu scopul exceptării celor două servicii publice de la restricţiile impuse în Art. III din actul normativ vizat.

Procedurile privind aprobarea acordării drepturilor salariale prevăzute în CCM, respectiv prima de Crăciun, au fost inițiate de reprezentanții SRTv încă din luna decembrie a anului trecut, iar la finalul lunii ianuarie a.c., au înaintat documentele către Controlorul Ministerului de Finanţe delegat la SRTv, în vederea obţinerii vizei pentru acordarea tichetelor de masă.

Spre deosebire de anii anteriori, Controlorul Ministerului Finanţelor delegat la SRTv nu a avizat documentele, solicitând opinia Ministerului Muncii cu privire la statutul SRTv. Mai precis, Controlorul Delegat a solicitat Ministerului Muncii clarificări privind modul de aplicare a prevederilor CCM raportat la motivarea deciziei Curții Constituţionale a României, prin care SRTv este considerată instituţie publică. Refuzul Controlorului Delegat la SRTv de a acorda viză vine după ce, în luna decembrie 2021, Controlorul Ministerului de Finanţe delegat la SRR a semnalat nelegalitatea acordării tichetelor de masă la Radioul Public, opinie menținută și în prezent.

Subliniem faptul că, deși SRR și SRTv funcționează în baza aceleiași legi, respectiv Legea nr. 41/1994, controlul Ministerului Finanțelor asupra operațiunilor financiare ale celor două societăți se desfășoară în mod diferit, în sensul că la SRR operațiunile se verifică după ce au fost efectuate, iar la SRTv operațiunile sunt verificate înainte.

Reamintim că, în data de 27 ianuarie, conducerea SRTv a trimis o adresă către Ministerul Muncii prin care solicita unele clarificări formulate de Controlorul Delegat, însă, din păcate, răspunsul Ministerului Muncii primit în data de 3 februarie nu conţine lămuririle aşteptate: Ministerul Muncii a cerut SRTv să se adreseze Ministerului Finanţelor.

Situaţia este una similară cu cea din luna decembrie a anului trecut când Ministerul Muncii a trimis SRTv aceeași recomandare de a obține un punct de vedere edificator de la Ministerul Finanțelor care să permită plata primei de Crăciun, iar Ministerul Finanţelor ne-a îndreptat tot spre Ministerul Muncii.

Conducerea SRTv apreciază că răspunsurile primite de la Ministerul Muncii şi Ministerul Finanţelor nu sunt în măsură să deblocheze impasul în care ne-a adus refuzul acordării vizei pentru plata primei de Craciun şi a tichetelor de masă și a revenit cu adrese la cele două ministere pentru clarificarea situației. În plus, a iniţiat demersuri în vederea adăugării unui amendament la proiectul Legii, pentru aprobarea OUG nr.130/2021.

Precizăm că, în cazul în care Preşedintele - Director General al SRTv ar ignora avizul negativ dat de Controlorul Delegat, există riscul ca, în urma unui control, auditorii Curții de Conturi a României să considere sumele plătite cu titlu de tichete de masă drept prejudiciu, ceea ce ar putea declanșa un nou şir de procese.

Conducerea SRTv îi asigură pe toţi angajaţii instituţiei că tratează cu maximă seriozitate problema acordării tichetelor de masă şi face toate demersurile necesare pentru depăşirea impasului în care ne aflăm”, transmite conducerea TVR.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.