Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Revolta populară a dat roade: China renunță la obiectivul zero-Covid și slăbește restricțiile

rdi.org
cenzura-china

Mai multe orașe din China au anunțat duminică o relaxare a restricțiilor privind coronavirusul, în timp ce țara încearcă să facă politica de zero-COVID mai prietenoasă după protestele fără precedent de la sfârșitul săptămânii trecute, conform Mediafax.

Urumqi, capitala regiunii Xinjiang și locul unde au izbucnit primele proteste, va redeschide mall-urile, piețele, restaurantele și alte locuri începând de luni, au anunțat autoritățile, punând capăt restricțiilor stricte după luni de zile.

Un incendiu în care au murit oameni, produs luna trecută în Urumqi, a declanșat zeci de proteste împotriva restricțiilor COVID în peste 20 de orașe, după ce unii utilizatori de rețele de socializare au afirmat că victimele nu au putut scăpa din incendiu deoarece clădirea în care locuiau era închisă. Autoritățile au negat acest lucru.

Protestele au reprezentat o demonstrație de nesupunere civilă fără precedent în China continentală de când președintele Xi Jinping a preluat puterea, în 2012.

În zilele care au trecut de atunci, numeroase orașe au anunțat relaxarea închiderilor, a cerințelor de testare și a regulilor de carantină.

Vicepremierul Sun Chunlan, care supervizează eforturile COVID, a declarat săptămâna trecută că abilitatea virusului de a provoca boli a slăbit - o schimbare de mesaj care se aliniază cu ceea ce multe autorități sanitare din întreaga lume au spus de mai bine de un an.

China urmează să anunțe în continuare o relaxare la nivel național a cerințelor de testare, precum și să permită cazurilor pozitive și contacților apropiați să se izoleze la domiciliu în anumite condiții, au declarat săptămâna trecută pentru Reuters persoane responsabile cu această chestiune.

Deocamdată, măsurile de relaxare a restricțiilor au variat în întreaga țară.

Începând de luni, persoanele din Shanghai nu vor mai trebui să prezinte un test COVID negativ pentru a lua transportul public și a vizita parcurile, au anunțat duminică autoritățile.

Anterior, duminică, orașul Nanning, capitala regiunii sudice Guangxi, a anulat cerința de a prezenta un test COVID negativ pentru a lua metroul.

Sâmbătă, la Beijing, autoritățile au declarat că achiziționarea de medicamente pentru febră, tuse și dureri de gât nu mai necesită înregistrare.

Autoritățile din diferite districte din capitală au anunțat în ultimele zile că persoanele care au fost testate pozitiv la virus pot sta în carantină la domiciliu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.