Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Revolta Wagner a scos la lumină efectul coroziv al războiului Rusiei împotriva Ucrainei (CIA)

www.gettyimages.com
william burns

Directorul Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA) din Statele Unite, William Burns, a declarat sâmbătă că revolta armată a liderului mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, a fost o provocare la adresa statului rus şi a arătat efectul coroziv al războiului președintelui Vladimir Putin în Ucraina, scrie Reuters.

În această săptămână, după stoparea revoltei, Vladimir Putin a mulțumit armatei și forțelor de securitate pentru evitarea a ceea ce a spus că s-ar fi putut transforma într-un război civil, comparând revolta cu haosul care a aruncat Rusia în două revoluții în 1917.

Timp de luni de zile, Evgheni Prigojin i-a insultat în mod deschis pe militarii de cel mai înalt rang ai lui Vladimir Putin, folosind o varietate de înjurături și argoul din închisoare care au șocat înalții oficiali ruși, dar au fost lăsate fără răspuns în public din partea lui Vladimir Putin.

"Este izbitor faptul că Prigojin și-a precedat acțiunile cu o acuzație dură la adresa motivelor mincinoase ale Kremlinului pentru invazia în Ucraina și la adresa conducerii armatei ruseşti pentru modul în care a fost condus războiul", a declarat William Burns în Oxfordshire, în Anglia, într-o prelegere ținută în cadrul Ditchley Foundation - o fundație non-profit axată pe relațiile dintre SUA și Marea Britanie.

"Impactul acestor cuvinte și acțiuni va persista o perioadă de timp - va rămâne o amintire vie a efectului coroziv al războiului lui Putin asupra propriei sale societăți și asupra propriului său regim", a mai spus directorul CIA.

Fost ambasador al SUA în Rusia din 2005 până în 2008 și apoi director al CIA din 2021, William Burns a interpretat revolta Wagner ca fiind o "provocare armată la adresa statului rus".

El a spus că rebeliunea a fost o "afacere internă a Rusiei în care Statele Unite nu au avut și nu vor avea niciun rol".

De când a fost încheiat un acord, în urmă cu o săptămână, pentru a pune capăt revoltei, Kremlinul a încercat să inducă o stare de calm cu un Vladimir Putin de 70 de ani care discută despre dezvoltarea turismului, care se întâlneşte cu cetătenii în Daghestan și discută idei de dezvoltare economică. Rusia va ieși mai puternică după revolta eșuată, astfel că Occidentul nu trebuie să își facă griji cu privire la stabilitatea în cea mai mare țară din lume şi una dintre puterile nucleare ale lumii, a declarat vineri ministrul rus de externe, Serghei Lavrov. Dar William Burns a spus că dezamăgirea din Rusia față de războiul din Ucraina a creat o ocazie rară de a recruta spioni - pe care CIA nu o lasă să treacă.

"Dezamăgirea față de război va continua să corodeze la temelia conducerii ruse, sub meniul constant al propagandei de stat și al represiunii practicate", a declarat William Burns. "Această dezamăgire creează o situație care are loc o dată la o generație, o mare oportunitate pentru noi, cei de la CIA - în esența noastră, suntem serviciu de informații - şi nu o vom lăsa să se irosească"

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.