Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Revoltator. Cum a 'pierdut' statul peste 36 de miliarde de lei

wow

In raportul Curtii de Conturi pe anul 2014 este prezentata o situatie cel putin ciudata. Statul a 'pierdut' peste 36 de miliarde de lei, subevaluand pana la absurd valoare bunurilor din patrimoniul sau.

Concret, peste 5000 de imobile si tenerenuri apar in evidenta statului la valoarea de UN LEU sau ZERO LEI, cand de fapt toate acestea ar valora peste 36 de miliarde de lei, potrivit Curtii de Conturi.

Campioni la aceste nereguli, de inventar cel putin, sunt Secretariatul General al Guvernului, Ministerul Dezvoltarii si Ministerul de Interne. Curtea de Conturi cere o reactualizare a acestui inventar.

Citeste si: Câţi bani au ascuns cei mai bogați 10 români: ANAF i-a prins cu sume ameţitoare

"Valoarea totală a bunurilor din patrimoniul public al statului care nu se regăseşte în inventarul centralizat al patrimoniul public al statului este de 36.622.530.579 lei.

Valoarea totală de 36.622.530.579 lei se compune din: 31.160.768.613 lei – buget de stat, 5.025.474.202 lei – buget local, 438.744.276 lei – buget asigurări, 2.456.512 lei buget – instituţii autonome.

Un număr de 30 de ordonatori principali de credite (dintr-un număr total de 53), care au în administrare 5.259 de poziții în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului, cu valoarea de 0 lei și 1 leu (3.548 de poziții cu valoarea de 0 lei și 1.711 poziții cu valoarea de 1 leu). Practic, 3.548 de bunuri (clădiri și terenuri) din patrimoniul public al statului nu sunt înregistrate în evidența contabilă, iar 1.711 bunuri (clădiri și terenuri) din patrimoniul public al statului sunt înregistrate simbolic, cu valoarea de 1 leu.

Citeste si: RADET la un pas de închidere. SALARII de nababi pentru preferații politici (presa)

Dintre ordonatorii principali de credite ai bugetului de stat care prezintă o astfel de situație exemplificăm: Secretariatul General al Guvernului (2.921 de bunuri), Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (471 de bunuri), Ministerul Afacerilor Interne (364 de bunuri), Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (332 de bunuri), Ministerul Economiei, Comerţului şi Turismului (242 de bunuri), Ministerul Transporturilor (222 de bunuri), Ministerul Tineretului și Sportului (170 de bunuri), Ministerul Sănătăţii (130 de bunuri), Ministerul Educaţiei și Cercetării Științifice (116 de bunuri).

Cauzele care au condus la încălcarea legii sunt următoarele:

- neinițierea/neadoptarea actelor normative care să stea la baza modificărilor intervenite în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului de către ministere sau de către alte organe de specialitate ale autorităţilor publice centrale şi locale, precum şi de autorităţi administrative autonome;

- neefectuarea reevaluării bunurilor din domeniul public al statului;

- neoperarea modificărilor în inventarul centralizat al bunurilor din domeniul public al statului în termenul prevăzut de legislaţia în vigoare.

Recomandare:

a. Solicitarea și urmărirea de către MFP/Direcţia Generală de Legislaţie şi Reglementare în Domeniul Activelor Statului ca toți ordonatorii principali de credite:

- să actualizeze valoarea bunurilor din patrimoniul public și privat al statului;

- să reevalueze bunurile în conformitate cu prevederile legale în vigoare, astfel încât inventarul centralizat să reflecte realitatea și să aibă aceleași valori care se regăsesc înregistrate și în evidența contabilă;

- să înregistreze bunurile din patrimoniul public al statului, care au fost declarate cu valoarea de 0 lei și 1 leu la valorile reale", se arata in raportul Curtii de Conturi.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.