Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

REVOLTĂTOR DNA spune ce făcea un cunoscut procuror: Își vindea, ca pe tarabă, influența

DNA

Fostul procuror şef al Parchetului de pe lângă Judecătoria (PJ) Sinaia, Iulian Văduvan, i-a cerut unei persoane influente în zona Văii Prahovei să găsească oameni de afaceri dispuşi să plătească în schimbul asigurării protecţiei pe raza de compentenţă a respectivei structuri de parchet, se arată în rechizitoriul prin care magistratul a fost trimis în judecată pentru luare de mită şi spălare de bani.

Potrivit documentului, un om de afaceri a sesizat organelor de anchetă faptul că, în anul 2009, la sediul societăţii din Băneşti, judeţul Prahova, pe care o reprezenta, s-a prezentat o persoană influentă în zona Sinaia - Buşteni care i-a precizat că i s-a solicitat de către prim procurorul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sinaia, Iulian Văduvan, să găsească oameni de afaceri dispuşi să plătească sume de bani sub forma unor contracte de sponsorizare, pentru a beneficia de protecţie în raza sa de competenţă.

Citește și: Descoperire EPOCALĂ în lupta împotriva CANCERULUI: Condimentul care UCIDE boala

"Având în vedere că S.C. (...) SRL Băneşti desfăşura lucrări de modernizare şi reabilitare a drumurilor în zona de competenţă teritorială a unităţii de parchet menţionate, existând posibilitatea reală de a fi implicată în situaţii ce puteau îmbrăca aspecte de natură penală, denunţătorul a acceptat propunerea primului procuror, transmisă prin intermediar, de a efectua prin S.C. (...) S.R.L. Băneşti o plată în sumă 2.500 euro, în contul persoanei fizice (...) - (...) (despre care a aflat ulterior că este soţia inculpatului Văduvan Iulian Costin), în baza unui contract de sponsorizare ce i-a fost pus la dispoziţie de către (...). În sprijinul denunţului formulat, (...) a depus la dosarul cauzei acel contract de sponsorizare tehnoredactat, neînregistrat şi nedatat, având ca obiect suma de 2.500 euro reprezentând contravaloarea cheltuielilor de deplasare, şedere, masă şi participare, în perioada 04.10 - 09.10.2009 la lucrările celui de-al 19-lea Congres Mondial de (...) ce urmau a avea loc în CAPE TOWN, Africa de Sud, contract necompletat la rubrica destinată sponsorului şi în care la rubrica ,,beneficiar' figurează (...) - (...)", se arată în rechizitoriu.

Citește și: A fost AMENDAT pentru acest Porsche UNIC în lume / FOTO

Iulian Văduvan a fost trimis în judecată de DNA Ploieşti, în stare de arest preventiv, pentru luare de mită şi spălare de bani, ambele infracţiuni fiind săvârşite în formă continuată.

Potrivit unui comunicat emis de DNA, Văduvan este acuzat că a cerut şi primit bani şi alte foloase de la doi oameni de afaceri, denunţători în cauză, pentru a le asigura acestora protecţia în diferite dosare în care erau implicaţi.

Citește și: Care e cea mai mare durere pe care o poate suporta corpul uman

Astfel, în perioada 2007-2012, în timp ce îndeplinea funcţia de prim procuror şi efectua şi supravegherea urmăririi penale ca procuror de caz, Văduvan a pretins şi a primit cu titlu gratuit, în mod repetat, de la un denunţător, carburant auto pentru alimentarea autoturismelor pe care le deţinea, cuantificat la 9.819,69 litri în valoare totală de 46.863,79 lei, precum şi sume de bani în cuantum de 105.815,67 lei.

"Aceste foloase au fost pretinse şi primite de magistrat în schimbul asigurării protecţiei omului de afaceri, în sensul soluţionării cât mai rapid sau în mod favorabil (după caz) a plângerilor penale formulate de denunţător împotriva altor persoane şi instrumentate la nivelul Parchetului de pe lângă Judecătoria Sinaia, precum şi pentru soluţionarea favorabilă a cauzelor care îl vizau pe el sau societăţile pe care le reprezenta", se arată în comunicatul citat.

Citește și: Un celebru revoluționar și politician aruncă BOMBA: Pokemon Go e opera unei civilizații necunoscute

De asemenea, în rechizitoriul întocmit în cauză procurorii au reţinut că, în cursul anului 2009, în acelaşi scop al asigurării protecţiei, inculpatul a pretins şi primit indirect de la un alt om de afaceri suma de 10.000 lei.

Astfel, în perioada 2007 - 2015, inculpatul, în nume propriu sau ca prim procuror, a adoptat soluţii favorabile denunţătorilor în 12 dosare penale.

Citește și: SURSE Demiteri la Antena 1: Ce jurnaliști au fost dați afară

"Totodată, în perioada 2008-2012, inculpatul Văduvan Iulian Costin a disimulat adevărata natură a provenienţei sumei de 115.815,67 lei, pretinsă şi primită cu titlu de mită de la cei doi oameni de afaceri, cerându-le acestora, în prealabil, să o disimuleze în forma unor contracte de sponsorizare încheiate între firmele acestora şi soţia sa. O parte din bani a fost folosită pentru deplasările inculpatului şi ale soţiei sale în străinătate la diverse manifestări în domeniul medical, iar o altă parte a fost retrasă în numerar", mai spun procurorii.

În cauză, procurorii DNA Ploieşti au instituit sechestru asupra mai multor bunuri mobile ce aparţin inculpatului Iulian Văduvan.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curţii de Apel Ploieşti, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.

Citește și: Liviu Mihaiu, decizie de ultimă oră: Ce a făcut jurnalistul implicat în scandalul momentului

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.