Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

REVOLTĂTOR România nu a cerut ajutorul UE pentru victimele din clubul Colectiv timp de 6 zile

concert colectiv

Autorităţile din România nu au avut sau nu au vrut să aibă parte de ajutor extern în tragedia din clubul Colectiv. Cel puţin în primele 6 zile. Oicialităţile au cerut ajutorul Uniunii Europene abia la şase zile de la tragedie.

Abia joi, România a cerut ajutorul Comisiei Europene pentru mutarea unora dintre pacienţii aflaţi în stare grava în spitalele din Bucuresti. Guvernul a căutat ajutor la nivel bilateral, cu ţări membre UE, fara sa apeleze la un mecanism special al UE pentru situatii de urgenta. Nu stim in acest moment daca solutia mecanismului comun al UE era mai rapida decat solutia bilaterala, dar faptele ne arata ca, la sapte zile de la incendiu, foarte putini pacienti aflati in stare grava sau critica au fost mutati din Romania in spitale din Europa, spune hotnews.

Citește și: ÎCCJ a luat o decizie în cazul lui Dan Șova: Ce au hotărât magistrații

Uniunea Europeana a pus la punct un mecanism prin care atat statele membre, dar si terte state pot cere ajutor/asistenta in cazul unor dezastre, calamitati, situatii de urgenta. Sistemul se numeste EU Civil Protection Mechanism si fiecare tara il poate activa intr-o situatie de urgenta.

Odata ce o tara activeaza sistemul, EU Civil Protection Mechanism se activeaza si cauta solutii de ajutor aflate in cosul comun (de la materiale necesare, la echipe de experti, echipamente specializate, acces in spitale etc). Asistenta e furnizata de statele participante la acest mecanism, iar Comisia Europeana poate cofinanta transportul de materiale si experti, dupa cum a declarat pentru HotNews.ro un purtator de cuvant al Comisiei Europene. A apelat Romania la ajutorul UE, prin intermediul EU Civil Protection Mechanism? Da, joi, in a sasea zi de la tragedia din clubul Colectiv. "Comisia Europeana a primit azi (ieri - n.red.) o cerere de ajutor de la Guvernul Roman, mai precis pentru gasirea de solutii la nivelul UE pentru acceptarea a circa 80 de raniti, care nu pot fi tratati in Romania", a declarat pentru HotNews.ro purtatorul de cuvant al Comisiei Europene.

Citește și: Surpriză în topul încrederii românilor: Cine e pe podium alături de Klaus Iohannis

Cum a reactionat Comisia Europeana? "Am cerut rapid membrilor Comitetului pentru Siguranta Sanatatii sa discute cererea autoritatilor romane cu autoritatile competente din tarile lor. Acum cautam impreuna cu colegii din departamentele relevante ale Comisiei Europene solutii pentru decontarea oricarui tratament furnizat in alt stat membru", potrivit purtatorului de cuvant citat.

Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a justificat astfel intarzierea: "Noi am solicitat ajutor bilateral, prin ambasade, i-am intrebat cate paturi pentru mari arsi au".

La randul sau, Raed Arafat a explicat . "Ne-am gandit in prima faza la declansarea mecanismului dar ar fi fost o declansare atipica. Ne-am consultat cu colegii nostri romani care lucreaza acolo, chiar la Bruxelles in interiorul acestui mecanism, si ei ne-au spus asta. De ce atipica, pentru ca paturile de mari arsi sunt disponibilizate greu de fiecare tara pentru ca sunt putine si la apeluri la comun pe mecanism, unde ceri tuturor si astepti sa vezi daca se ofera voluntari, e posibil sa nu reactioneze lumea. Asta s-a intamplat deja in cazul emigrantilor".

Citește și: Klaus Iohannis se va duce în Piața Universității

Arafat continua si explica ce solutie a gasit guvernul, in loc sa apeleze la mecanismul european comun: "De aceea am spus sa apelam pe bilaterale unde vorbim direct cu colegii din tara respectiva si le spunem orice, ca platim tot, doar sa ne ajute. David Cameron a spus in Parlament ca va ajuta dupa ce au fost deja discutii cu ambasadorul de aici. Suntem acum in legatura cu Germania, Olanda, Franta si Belgia. Unele tari ne spun ca putem lua un numar n de bolnavi chiar acum, altii ne spun ca pot doar incepand de luni. Si asta pentru ca fiecare isi calculeaza cu atentie numarul de paturi de mari arsi".

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.