Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

REVOLUȚIONAR: s-a inventat dispozitivul care poate înțelege și reda vocea interioară a omului

Cercetătorii de la MIT au reușit să creeze un dispozitiv care ”traduce” vocea interioară a utilizatorului. Denumit sugestiv AlterEgo, sistemul este format dintr-un dispozitiv portabil care “traduce” discursul interior cu ajutorul unor electrozi atașați pe piele și un sistem computațional asociat.

Citește și: Contre DURE: Tudorel Toader, replică FULGER la acuzaţiile sindicaliştilor. Anunţul VEHEMENT al ministrului Justiţiei

Electrozii detectează semnalele neuromusculare de la nivelul maxilarului și al feței care sunt declanșate atunci când vorbim cu noi înșine, semnalele fiind transmise apoi computerului, care folosește învățarea automatizată și care a fost instruit să facă corelații între semnalele neuromusculare și anumite cuvinte.

Dispozitivul include și o pereche de căști cu conducție osoasă, care transmit vibrații prin oasele feței direct către urechea internă, eliminând necesitatea unor receptoare fixate pe urechi. Utilizatorul poate, de exemplu, să pună și să primească întrebări la probleme de calcul dificile, sau să dea comenzi altor dispozitive conectate la internet, fără să rostească vreun cuvânt.

Într-unul dintre experimentele derulate de echipa de cercetători, utilizatorii au folosit dispozitivul pentru a comunica în tăcere computerului mutările de șah ale adversarului, primind în schimb o listă cu posibile contramutări.

Arnav Kapur, student la MIT Media Lab și cel care a condus echipa care s-a ocupat de dezvoltarea sistemului, descrie AlterEgo drept “un dispozitiv pentru augmentarea inteligenței”. “Ideea de la care am pornit a fost aceasta: putem avea o platformă computațională (...), care contopește într-o oarecare măsură omul și computerul și care se simte ca o extensie internă a cunoașterii noastre?”, a spus el. Momentan, sistemul este încă în fază de prototip, iar vocabularul computerului este limitat. “Suntem în faza colectării de date și rezultatele arată bine. Cred că într-una din zile vom realiza o conversație întreagă”, a precizat Kapur.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.