Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Revoluția marijuana: Mișcarea prin care Germania poate forța legalizarea canabisului în toată Europa

Getty Images
canabis marijuana

Atunci când Amsterdam a fost pionierul "coffee shop-urilor" în anii 1970, capitala europeană a fost una dintre singurele destinații în care se putea cumpăra și fuma în mod deschis iarbă - devenind rapid o Mecca globală pentru pasionații de marijuana. Dar, în ultimul deceniu, se pare că iarba a devenit mai verde de cealaltă parte a Atlanticului, Colorado și statul Washington legalizând consumul de canabis în scop recreativ în 2012, iar Uruguay devenind prima țară care a legalizat-o în anul următor, urmată de Canada în 2018, anunță thedailybeast.com.

Europa a rămas mult în urmă, accentul fiind pus mai degrabă pe dezincriminare decât pe legalizare completă. Dar acum, Germania încearcă să devină primul membru al Uniunii Europene care legalizează canabisul. Vecinii săi o urmăresc îndeaproape, atât cu curiozitate, cât și cu dezaprobare, în timp ce industria globală a marijuanei privește o nouă piață de 80 de milioane de potențiali clienți.

Ministrul german al sănătății, Karl Lauterbach, a anunțat liniile generale ale unei posibile legi privind canabisul care urmează aproximativ modelul canadian - clasificarea marijuanei ca stupefiant, crearea unui sistem de producție, livrare și vânzare autorizat de stat; autorizarea adulților de a deține 20-30 de grame pentru uz personal și crearea unei taxe federale pe canabis. Lauterbach a stabilit anul 2024 ca o dată posibilă pentru adoptarea legislației. Propunerea de lege este o reflectare a coaliției de guvernare "semaforizată" roșu-galben-verde, formată din social-democrați, care văd în legalizare o modalitate de a elibera forțele de ordine, din Democrații Liberi (FDP), care văd în legalizare cheia pentru deblocarea a peste un miliard de euro pe an din taxe, și din Verzi, care doresc să submineze piața ilegală. Partidele din opoziție se opun legislației, iar ministrul bavarez al sănătății, Klaus Holetscheck, a cerut public un veto din partea Comisiei Europene. Singurul lucru asupra căruia toate părțile sunt de acord: eliminarea pieței ilegale de marijuana.

"Pot să o legalizeze sau să nu o legalizeze, dar noi vom fi tot aici", spune Bomba, un traficant în vârstă de 30 de ani, care și-a petrecut ultimii doi ani de când a sosit în Germania vânzând marijuana, printre alte droguri ilicite, în parcul Görlitzer din Berlin - numit de asemenea "parcul cu probleme numărul unu din Germania" de către presa locală, din cauza rețelei de imigranți, adesea în așteptare de documente legale de muncă, care vând în mod deschis droguri la orice oră din zi. "Există deja locuri în cartier de unde poți obține legal iarbă, dar ceea ce vindem noi aici este diferit. Iau două, trei fumuri și face ceea ce trebuie să facă."

Acesta este tipul de operațiune pe care ambele părți ale dezbaterii ar dori să o vadă dispărută, dar dacă acest lucru se poate realiza prin concurență legală sau prin măsuri de reprimare mai dure ale poliției depinde de faptul dacă UE poate sau nu să reconcilieze legea germană cu legislația europeană care o înlocuiește. Și aici lucrurile se complică.

Politicile Uniunii Europene în materie de droguri se bazează pe Convenția Națiunilor Unite privind stupefiantele din 1961, care obligă membrii să ia toate măsurile necesare pentru a limita cultivarea, importul, vânzarea și consumul de canabis la scopuri strict medicale și științifice. Argumentul juridic al Germaniei se bazează pe faptul că nu importă canabis. Aceasta speră să se folosească de o convenție ONU din 1988, care permite dezincriminarea consumului personal și a cultivării pentru uz personal, împreună cu o hotărâre a Curții Constituționale germane din 1994, care spune că statele nu pot interveni în consumul personal de droguri, atâta timp cât acesta nu face rău nimănui.

"Marijuana ar trebui să fie ca o roșie: organică. Și orice adevărat stoner vă va spune că cea mai bună iarbă este cultivată în aer liber - chiar și aici, în Germania." - Saubadin Moustafa

Potrivit expertului în politici internaționale privind drogurile, Martin Jelsma, de la Transnational Institute, un grup internațional de cercetare și advocacy care lucrează cu avocați internaționali pentru a crea căi de legalizare, diferența dintre tacticile de aplicare a legii ale ONU și UE este motivul pentru care legalizarea marijuanei nu a fost încă văzută în Europa.

"Tratatele ONU nu au ele însele o procedură puternică pentru a presa guvernele să se conformeze", spune Jelsma. "Acesta este motivul pentru care Uruguay și Canada au putut continua fără sancțiuni. Problema cu legislația europeană este că are un mecanism de aplicare destul de robust, deoarece toate țările UE pot iniția proceduri de încălcare a dreptului comunitar dacă un stat membru acționează în mod clar în contradicție cu legislația europeană."

Germania nu este nici primul stat membru al UE care încearcă să legalizeze canabisul și nici singurul care și-a exprimat această dorință. O coaliție similară de "semaforizare" din Luxemburg a anunțat planuri de reglementare a unei piețe de canabis încă din 2018, pentru ca în 2021 să se reducă la dezincriminarea plantelor cultivate acasă pentru consumul personal. În același an, Malta a devenit prima țară din Europa care a aprobat legalizarea canabisului în scop recreativ și a cluburilor de cultivare non-profit care pot aproviziona până la 500 de membri - totuși, s-au oprit în fața unui sistem de producție, distribuție și vânzare cu licență de stat, ca în Statele Unite sau Canada. Acest lucru le oferă o acoperire plauzibilă pentru a susține că se află încă în limitele legislației europene.

"Germania este un schimbător, datorită dimensiunii pieței, dar și pentru că este prima țară care a propus o piață cu licență de stat, complet legală, cu sisteme de distribuție a vânzărilor", spune Jelsma. "Acest lucru pune Comisia Europeană într-o poziție foarte dificilă: nu vrea să aibă un conflict cu Germania, deoarece este cel mai mare finanțator al proiectului UE."

Dimensiunea pieței germane o face, de asemenea, o țară extrem de atractivă pentru startup-urile din domeniul canabisului, deoarece companiile naționale de marijuana medicală devin mai interesante pentru investitorii străini care doresc să profite de o piață recreațională de miliarde de dolari. Start-up-ul de canabis medical Cantourage, cu sediul la Berlin, a debutat cu succes la Bursa de Valori din Frankfurt pe 11 noiembrie, în urma anunțului guvernului, la care a făcut aluzie în declarația lor de IPO.

Stephen Murphy, fondator al Prohibition Partners, o firmă europeană de cercetare a pieței axată pe marijuana, consideră că presiunea politică din partea alegătorilor germani va fi esențială pentru atingerea obiectivului lui Lauterbach din 2024. De asemenea, el consideră că Germania este cheia pentru deblocarea unei piețe europene recreaționale.

"Ceea ce a făcut bine Germania cu marijuana medicală în 2017, este că a deschis piața și a permis o combinație de sprijin public și privat pentru companiile de canabis", spune Murphy. "Din punctul de vedere al talentelor și al volumului pur și simplu, companiile germane au cea mai bună înțelegere din Europa a lanțului de aprovizionare, de la semințe până la vânzare."

Cu toate acestea, industria canabisului are rezerve față de actuala propunere a Germaniei. În principal, prevede că va fi permisă doar producția internă, fără posibilități de import. Întrucât clima Germaniei nu poate susține cultivarea canabisului în aer liber, aprovizionarea în scop recreativ, pe care Murphy o estimează la 700 de tone pe an, ar depinde de case de cultură scumpe, care necesită un nivel ridicat de consum de energie. În prezent, producția Germaniei nu a reușit să satisfacă nici măcar cererea medicală de 30 de tone pe an, importând ⅔ din canabisul său din alte țări. Dar nu toată lumea este convinsă că legea va ajunge chiar atât de departe încât să se preocupe de aprovizionare.

"Germania este o țară de băutori; de fapt, nu le pasă de legalizarea marijuanei", spune Saubadin Moustafa, în vârstă de 50 de ani, un rezident bavarez care luptă pentru legalizarea atât medicală, cât și recreativă, de când avea 17 ani. El își face griji că, dacă legea ar trebui să treacă, va fi folosită pentru a forța cultivatorii privați să meargă la dispensare. De-a lungul anilor, el a ajuns de mai multe ori în instanță pentru a-și apăra dreptul de a-și cultiva propria iarbă, fără aditivi chimici care se găsesc de obicei în drogurile de stradă pentru a spori efectele THC, precum și fără modificările genetice care permit soiurilor industriale să producă mai mulți muguri. "Marijuana ar trebui să fie ca o roșie: organică. Și orice stoner adevărat vă va spune că cea mai bună iarbă este cultivată în aer liber - chiar și aici, în Germania."

În timp ce Jelsma nu are nicio îndoială cu privire la sinceritatea guvernului german de a legaliza, el prevede probleme legate de axarea întregului argument al legalizării pe neimportul de canabis, deoarece aceleași tratate care interzic importul interzic și producția și vânzarea internă de marijuana. În schimb, el susține că Germania ar trebui să urmeze exemplul Boliviei - care a părăsit convenția ONU din 1961 și a semnat-o din nou un an mai târziu, astfel încât să poată adăuga o rezervă la semnătură și să nu mai fie obligată în viitor de dispozițiile tratatului care restricționează producția de frunze de coca - pe lângă faptul că ar trebui să se unească cu vecinii care gândesc la fel.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.