Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Revoluția sateliților: vor fi construiți din lemn, o schimbare radicală pentru viitorul cosmic

bigthink.com
sateliti lemn

Trimiterea unui satelit din lemn în spațiu ar putea să nu pară o idee prea bună. La urma urmei, lemnul nu are cum să fie la fel de durabil ca metalul, nu-i așa? Potrivit unui experiment condus de cercetători de la bordul Stației Spațiale Internaționale, lemnul este surprinzător de rezistent în spațiul cosmic, anunță bgr.com.

Japonia a anunțat pentru prima dată planurile de a realiza un satelit din lemn încă din 2020. Raționamentul din spatele acestei inițiative se reduce la problema actuală a gunoiului spațial și la masa continuă de sateliți lansați în spațiu. Ceea ce urcă trebuie să coboare și, din păcate, multe agenții pur și simplu nu își pregătesc corect sateliții pentru revenirea în atmosfera terestră, ceea ce duce la împrăștierea pe cer a unor bucăți periculoase de metal.

Un satelit din lemn ar putea fi soluția în acest caz, deoarece lemnul ar arde la reintrarea în atmosferă. Acest lucru înseamnă mai puține gunoaie care reintră în atmosferă, reducând riscul de rănire a oamenilor și a animalelor atunci când acestea vor cădea inevitabil înapoi pe Pământ. Experții au avertizat mereu cu privire la problema continuă a gunoiului spațial.

Sateliții din lemn ar putea ajuta la reducerea problemei gunoiului spațial

ISS a fost nevoită să vireze pentru a evita deșeurile spațiale de mai multe ori în ultimii ani. Acest fapt va deveni din ce în ce mai periculoas pe măsură ce alte companii vor începe să pună pe orbită stații spațiale și, inevitabil, tot mai mulți sateliți.

Noul satelit din lemn este construit în cadrul unui parteneriat între Agenția japoneză de explorare aerospațială (JAXA) și un grup de cercetători de la Universitatea din Kyoto. Echipa a testat deja trei tipuri diferite de lemn, expunându-le la mediul dur al spațiului din afara ISS. Ei au descoperit că materialul nu a fost afectat de razele cosmice din jurul său sau de particulele solare care intră în atmosferă.

După 10 luni petrecute în spațiu, lemnul era în perfectă stare, au explicat cercetătorii. Acest experiment a deschis calea pentru construirea unui satelit din lemn, despre care Gizmodo relatează că este aproape gata de lansare. Văzând cât de bine se descurcă satelitul va ajuta la dovedirea sau infirmarea eficienței lemnului ca material pentru sateliți. Totuși, dacă va avea succes, am putea vedea mai mulți sateliți din lemn care să se ridice în viitor.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.