Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO - Revoluție în Ecuador din cauza creșterii prețului la combustibil și a nivelului de trai: trei morți în ciocniri violente de stradă

usnews.com
Revoluție proteste ecuador

Protestatarii din Ecuador încearcă să ia cu asalt congresul în cea de-a 11-a zi de demonstrații, după ce au obținut o concesie privind accesul la un centru cultural cheie, informează Al Jazeera.

Poliția din capitala Ecuadorului, Quito, a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa protestatarii indigeni care au încercat să ia cu asalt Adunarea Națională în cea de-a 11-a zi de manifestații paralizante din cauza creșterii prețurilor la combustibil și a costurilor de trai.

Confruntările de joi au avut loc după ce protestatarii au obținut o concesie din partea guvernului ecuadorian atunci când președintele Guillermo Lasso, aflat în prezent în izolare din cauza unei infecții COVID-19, le-a permis accesul la un centru cultural emblematic pentru lupta indigenilor, dar care a fost rechiziționat de poliție în weekend.

Cu toate acestea, mai târziu în cursul zilei, un grup de protestatari indigeni, condus de femei, s-a îndreptat spre Adunarea Națională, dar a fost respins de poliție, în timp ce au izbucnit ciocniri violente.

Poliția a tras cu gaze lacrimogene, în timp ce protestatarii au aruncat cu pietre și artificii.

Leonidas Iza, un lider al protestatarilor care conduce grupul indigen CONAIE și care anterior a salutat concesia guvernului asupra centrului cultural ca pe un "triumf al luptei", și-a exprimat îngrijorarea cu privire la ciocniri.

"Acesta este un semn foarte rău, având în vedere că am cerut bazei noastre să mărșăluiască pașnic", a declarat el.

De la ce au început protestele?

Protestele, care au început la 13 iunie pe fondul furiei legate de prețurile la combustibil, alimente și alte produse de bază, au provocat moartea a trei persoane și au determinat guvernul să impună starea de urgență în șase din cele 24 de provincii ale țării.

Se estimează că aproximativ 14.000 de protestatari participă la manifestarea în masă a nemulțumirilor, iar aproximativ 10.000 dintre aceștia se află în Quito, care se află sub stare de asediu pe timp de noapte.

Printre revendicările protestatarilor se numără reducerea prețurilor deja subvenționate la carburanți, care au crescut brusc în ultimele luni, precum și locuri de muncă, controlul prețurilor la alimente și creșterea cheltuielilor publice pentru sănătate și educație.

Francisco Jimenez, ministrul guvernului ecuadorian, a anunțat concesia privind centrul cultural în cursul zilei de joi, afirmând că aceasta a fost făcută "de dragul dialogului și al păcii".

În schimb, el a cerut ca oamenii și bunurile, cum ar fi alimentele și medicamentele, să poată circula liber și a solicitat "oprirea blocajelor rutiere, a demonstrațiilor violente și a atacurilor".

Însă Jimenez a declarat că nu a fost posibilă ridicarea stării de excepție, așa cum au cerut protestatarii.

Guvernul lui Lasso spune că se conformează și altor solicitări ale protestatarilor, inclusiv îngrășăminte subvenționate, iertarea datoriilor bancare și creșterea bugetelor pentru sănătate și educație. Dar a exclus reducerea prețurilor la carburanți, spunând că acest lucru ar costa statul un miliard de dolari pe an, o sumă inaccesibilă.

Capitala Ecuadorului a fost blocată

Ecuador, o țară mică din America de Sud, afectată de traficul de droguri și de violențele aferente, a fost grav afectată de creșterea inflației, a șomajului și a sărăciei, toate acestea fiind exacerbate de pandemie.

Protestele, care au implicat arderea anvelopelor și a crengilor de copac de către protestatarii care au fluturat bastoane, sulițe și scuturi improvizate, au paralizat capitala și au afectat grav economia prin baricadarea drumurilor cheie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.