Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Revoluție în șahul românesc: triplarea bugetului Federației, a numărului de școli în care șahul să fie materie opțională, transformarea jocului minții în sport

șah, sah

Șahul românesc pare să fi intrat într-o perioadă de efervescență odată cu venirea la București a legendarului Garry Kasparov, considerat cel mai bun jucător de șah din toate timpurile. La aproape o săptămână după ce și-a anunțat candidatura pentru funcția de președinte al Federației Române de Șah – alegerile vor avea loc în 15 august -, Vlad Ardeleanu și-a lansat public și programul prin care vrea să revitalizeze șahul din România, după cum anunță pe Facebook sahisti.ro. Și mai mult decât atât - la o trecere rapidă prin principalele capitole cuprinse în acest program, Ardeleanu și echipa sa și-au propus o adevărată revoluție pentru șahul din România – triplarea bugetului Federației fără a crește taxele, creșterea numărului de jucători legitimați în primii 4 ani de mandat (până la 30.000), mediatizarea și popularizarea șahul, încât să devină un sport național, triplarea numărului de școli în care șahul să fie materie opțională, cu susținerea antrenorilor care să îl predea, transformarea României în “Capitală a șahului european” prin circuitul Grand Prix Tour Șah România și Grand Chess Tour.

Echipa este formată din nume recunoscute din business, lumea academică și din comunitatea de șah românească – Andrei Diaconescu, Marius Ceteraș, Tiberiu Georgescu, alături de Alin Berescu, Alin Câmpeanu și Lucian Gîlea.

“Îi am alături pe cei mai potriviți și pregătiți oameni cu care pot duce șahul românesc în liga mare a șahului mondial. Șahul este important în formarea unui copil, a unui tânăr, sunt astăzi unde sunt și cine sunt datorită șahului în foarte mare măsură. Împreună cu echipa și toți care au tras până acum pentru șahul din România, putem face din șah un sport la fel de iubit și practicat ca fotbalul. Putem repoziționa România însăși printre capitalele  șahului mondial, organizând aici turnee internaționale de calibru precum Grand Chess Tour”, ne-a declarat Vlad Ardeleanu, căruia îi datorăm prezența, doi ani la rând, la București a Grand Chess Tour,  turneul co-fondat de Garry Kasparov.

Strategia de dezvoltare a șahului în România este articulată de Ardeleanu și echipa sa pe zece mari direcții. Realizarea circuitului “Grand Prix Tour Șah România”, program de dezvoltare a juniorilor pe zone geografice, sprijin direct pentru echipele naționale de șah, o strategie pentru atragerea de fonduri și formarea unei comisii de fundraising, o altfel de comunicare și aducerea șahului în discursul public curent sunt doar câteva dintre acestea.

“În ultimii 8 ani, România a fost în top 25 mondial, în următorii 4 ani poate ajunge în top 20, iar în opt - în top 10”, promite Alin Berescu, căpitanul echipei naționale de șah din 2018 și unul dintre fondatorii proiectului Școala Marilor Maeștri.

Vlad Ardeleanu, fondatorul lanțului de clinici Medima Health și asociat în mediul local de business cu mai multe afaceri de succes precum Artima, A&D Pharma, Carrefour și Superbet,  și-a anunțat pe 2 iulie candidatura la președinția Federației Române de Șah (FRS).

În ultimii opt ani (două mandate succesive), Federația Română de Șah a fost condusă de Sorin Iacoban, președinte, de Vladimir Danilov și Corneliu Pașcalău, vicepreședinți.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.