Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rex Tillerson, discuții 'productive'cu Erdogan la Ankara

Time
Rex Tillerson

Şeful diplomaţiei americane Rex Tillerson a avut o lungă întâlnire şi discuţii "productive" joi seară la Ankara cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan pentru a încerca să detensioneze relaţiile devenite explozive de mai multe săptămâni din cauza ofensivei Ankarei împotriva unei miliţii kurde siriene considerate un aliat al Washingtonului, informează AFP şi Reuters, potrivit agerpres.ro

Potrivit unor responsabili turci, şeful statului a "transmis clar" secretarului de stat toate "aşteptările Turciei" cu privire la Siria, Irak, dar şi în legătură cu lista lungă de dispute ce afectează relaţiile dintre cele două ţări până acum aliate în cadrul NATO. 

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al Statelor Unite a evocat doar o "conversaţie productivă şi deschisă", exprimându-şi speranţa în "noi progrese" în timpul întâlnirii de vineri dintre Rex Tillerson şi omologul sau turc Mevlüt Cavusoglu. 

În schimb, şeful diplomaţiei americane nu a făcut declaraţii. "Nu în seara asta, încă mai avem de lucru', a fost singurul său răspuns dat jurnaliştilor care l-au întrebat despre această întâlnire de aproape 3 ore şi jumătate şi la care singurul alt participant a fost Mevlut Cavusoglu, care a fost de asemenea şi interpret. 

"Relaţiile noastre sunt într-un moment foarte critic. Fie ne îmbunătăţim relaţiile, fie ele se vor prăbuşi complet", a avertizat acesta din urmă înaintea vizitei. 

"Discuţia se anunţă dificilă", au recunoscut oficiali la Washington, subliniind că "retorica turcă" este "foarte inflamată". 

Turcia a declanşat la 20 ianuarie o operaţiune militară aeriană şi terestră în nord-vestul Siriei împotriva regiunii Afrin şi miliţiei kurde Unităţile de Protecţie a Poporului (YPG), considerată de Ankara drept "teroristă" dar care este un aliat-cheie al Statelor Unite în lupta împotriva grupării jihadiste Stat Islamic (SI). 

Ankara consideră YPG un braţ al Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), scos în afara legii şi care a condus o insurgenţă timp de decenii în Turcia. 

Miliţia este principalul element în confruntarea terestră a Forţelor Democratice Siriene (SDF), pe care Statele Unite le-au înarmat, instruit şi ajutat cu sprijin aerian şi forţe speciale pentru a lupta împotriva SI. 

Tillerson a sosit în Turcia joi pentru o vizită de două zile în timpul căreia potrivit oficialilor vor avea loc probabil cele mai "incomode" discuţii între cei doi aliaţi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.