Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rezultatul alegerilor din UK pune sub semnul întrebării termenul de începere a negocierilor Brexit

pixabay.com
brexit

Preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, care va superviza negocierile Uniunii Europene privind retragerea Marii Britanii din blocul comunitar, a avertizat vineri că Londra se confruntă cu un termen strict de încheiere a negocierilor şi că amânarea începerii discuţiilor creşte riscul de a nu se ajunge la un acord, relatează agenţia Reuters, potrivit agerpres.

''Nu ştim când vor începe negocierile privind Brexit-ul. Ştim când ele se încheie'', a afirmat Tusk pe Twitter, după ce Partidul Conservator britanic a pierdut majoritatea absolută în parlament la alegerile de joi, ceea ce pune în cauză posibilitatea ca premierul Theresa May să înceapă negocierile privind Brexit-ul aşa cum s-a stabilit, pe 19 iunie.

Theresa May NU se gândeşte la demisie şi caută cu disperare o alianţă politică

''Faceţi tot ce puteţi pentru a evita situaţia 'no deal' ca urmare a 'no negotiations' '', a declarat Tusk.

În martie a.c., Theresa May a dus Marea Britanie către ieşirea din UE, cu sau fără un acord pentru soluţionarea incertitudinilor juridice referitoare la persoane şi afaceri, pe 30 martie 2019.

Potrivit unor oficiali ai UE, termenul este foarte strict pentru a negocia separarea de UE şi ei s-au arătat îngrijoraţi de faptul că Theresa May a ameninţat că preferă să nu existe nici un acord ( 'no deal') decât să fie unul rău ('bad deal'). Un astfel de rezultat va fi în detrimentul ambelor părţi, sunt de părere oficialii UE.

Citeşte şi: Ce se va întâmpla în Scoţia, după ce separatiştii au pierdut la alegerile din UK

De cealaltă parte a Canalului Mânecii, liderul opoziţiei laburiste Jeremy Corbyn a afirmat că negocierile privind ieşirea Marii Britanii din UE trebuie să continue, după ce premierul britanic Theresa May nu a reuşit să obţină o majoritate parlamentară în cadrul alegerilor legislative de joi, relatează Reuters şi DPA.

Întrebat dacă negocierile pentru Brexit, care urmează să înceapă pe 19 iunie, ar trebui amânate, Corbyn a declarat pentru Sky News: 'Vor trebui să meargă înainte deoarece Articolul 50 a fost activat, guvernul va trebui să înceapă aceste negocieri pentru Brexit în 11 zile'.

'Poziţia noastră este foarte clară, dorim un Brexit în primul rând pentru locurile de muncă, de aceea cel mai important lucru este acordul comercial cu Europa', a adăugat el.

Corbyn a spus că laburiştii au câştigat alegerile deoarece a constatat o creştere a numărului de mandate şi de voturi şi că partidul său este pregătit să conducă un guvern minoritar.

LUARE de OSTATICI în nordul Angliei. Poliţiştii au izolat zona - FOTO/VIDEO

Partidul Laburist a ieşit învingător în alegerile legislative care au avut loc joi în Marea Britanie şi este 'gata să-i servească pe oamenii care i-au acordat încrederea', a susţinut liderul laburist.

'Am prezentat politicile noastre - politici puternice şi pline de speranţă - şi am primit un răspuns uimitor din partea publicului. Cred că este destul de clar cine a câştigat alegerile', a declarat el pentru BBC.

'Nu există o majoritate parlamentară pentru nimeni în prezent; partidul care a pierdut în alegeri este Partidul Conservator; argumentele pe care Partidul Conservator le-a adus în aceste alegeri au pierdut', a menţionat oficialul britanic pentru Sky News. 'Cred că avem nevoie de o schimbare', a spus el.

Theresa May, al cărei Partid Conservator a câştigat cele mai multe mandate, a semnalat că va utiliza dreptul pe care îl are pentru a face prima încercare de a forma un guvern, dar nu este clar dacă va avea sprijinul necesar pentru aceasta, notează Reuters.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.