Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rezultatul consultarilor de la Cotroceni cu sindicatele/ update

hosu

Liderul Cartel Alfa, Bogdan Hosu a declarat joi ca la consultarile cu presedintele Klaus Iohannis au fost ridicate doua probleme majore - lipsa unei legislatii care sa faca posibil un adevarat dialog social si lipsa unei cresteri economice la nivelul mediei europene.

"Dialogul social care sa duca la realizarea pacii sociale nu poate fi realizat", a spus Bogdan Hosu si a subliniat ca sub medierea presedintelui ar trebui sa existe o intalnire intre sindicate, patronate, Guvern si legiuitori ca normele legislative sa fie puse in acord cu nevoile sociale.

"A doua chestiune discutata a fost realizarea consensului national acela ca in 2020 sa ajungem la media eruopeana o rata de crestere economica de 5% in fiecare an; politici economice ca intre partenerii sociali sa ajungem la un pachet de masuri care sa duca la un asemenea deziderat si o distributie echitabila", a spus Bogdan Hosu.

El a spus ca presedintele va continua consultarile cu actorii sociali si ca urmeaza sa medieze intalniri intre acestia dupa ce se va fi consultat cu toti.

De partea sa liderul CNSLR Frăția, Dumitru Costin, a declarat că președintele le-a ascultat propunerile și că discuțiile vor continua pe viitor.

”I-am prezentat președintelui dorințele noastre și sperăm să ajungem să rezolvăm problema dialogului social. Este un concept care ascunde un mare lucru - acela că trebuie să stăm cu toții la masă și să ajungem și în România ca salariatul să fie cu adevărat respectat”, a spus el.

A criticat dur Legea dialogului social inițiată de Guvernul Boc care în opinia lui a dus muncitorul la sapă de lemn, dar i-a acuzat și pe ”socialiștii” de la putere că pleacă mai mult urechea la doleanțele marelui capital și nu a celor care i-au votat.

În opinia lui Iacob Baciu, preşedintele Confederaţiei Sindicatelor Democratice din România, președintele ar trebui să promoveze încheierea câtorva pacte naționale: ”Noi am dori ca președintele să inițieze semnarea unui pact național pe sănătate, pe educație... Sunt foarte bune și cel puțin vor fi discuții pentru a ieși din impas”, a spus el care a spus că cel puțin în sănătate problemele sunt foarte mari.

******

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, i-a primit joi, 30 aprilie a.c., la Palatul Cotroceni, pe liderii confederațiilor sindicale, pentru discuții pe teme actuale care privesc dialogul social.

În cadrul întâlnirii, domnul Președinte Klaus Iohannis și-a exprimat convingerea că este nevoie de un dialog social real și consistent între actorii din această zonă, mai ales în contextul nemulțumirilor privind legislația în domeniu exprimate în ultima perioadă de confederațiile sindicale. Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a apreciat că sindicatele au un rol foarte important în societatea românească și că aceste consultări reprezintă un prim pas către un dialog real, și nu unul mimat și formal, care să conducă la rezolvarea problemelor cu care se confruntă în prezent sectorul economic, administrația publică, sistemul sanitar sau cel de educație.

Reprezentanții sindicatelor au apreciat că aceste prime consultări inițiate de Președintele României reprezintă un moment important. Liderii confederațiilor sindicale au evidențiat în cadrul întrevederii că este nevoie de o mai mare stabilitate legislativă în ceea ce privește piața muncii, de o legislație coerentă, dar și de un dialog social responsabil care să ducă la relații de cooperare, și nu de conflict între părțile implicate. De asemenea, reprezentanții confederațiilor sindicale și-au exprimat nemulțumirea legată de faptul că dreptul la negociere colectivă și dreptul la grevă sunt, în prezent, restricționate și condiționate. Liderii sindicali au vorbit și despre necesitatea unor politici asumate de comun acord prin dialog social în domenii precum educația, sănătatea, apărarea sau securitatea energetică. 

La finalul întâlnirii, șeful statului a ținut să sublinieze că, în sensul atribuțiilor sale constituționale de mediator între stat și societate, pentru demararea unui dialog autentic, va stabili în perioada următoare întâlniri cu toți actorii implicați în domenii prioritare pentru România.

 


ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.