Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Risc de confruntare directă SUA - China: Nancy Pelosi nu a renunțat la ideea de a vizita insula Taiwan

reuters.com
china taiwan

Preşedinta Camerei Reprezentanţilor din SUA, Nancy Pelosi, nu a renunțat la intenția de a efectua o vizită în Taiwan în luna august, scrie vineri The Washington Post. Nanci Pelosi se gândește să efectueze vizita „în zilele următoare”, potrivit sursei citate. Turneul ar urma să includă Japonia, Coreea de Sud, Malaezia și Singapore, potrivit CNN.

China şi-a declarat miercuri opoziţia categorică faţă de o potenţială vizită în Taiwan a lui Nancy Pelosi şi a avertizat că Washingtonul ar trebui să îşi asume 'toate consecinţele' în cazul în care ignoră avertismentele, informează AFP.

SUA, la fel ca imensa majoritate a statelor lumii, nu recunosc oficial Taiwanul. Washingtonul susţine însă puternic insula şi este cel mai important partener şi furnizor de arme pentru Taipei.

China, de cealaltă parte, spune că Taiwan-ul este parte din teritoriul său.

Nancy Pelosi ar fi politicianul american cu cel mai înalt rang constituţional care s-ar deplasa în Taiwan de deceni, iar China vede în acesta o atingere adusă suveranităţii sale.

„Cei care se joacă cu focul nu vor reuşi decât să se ardă. Sperăm că partea americană poate vedea asta cu claritate", i-a spus Xi Jinping lui Joe Biden, potrivit presei chineze de stat, joi, într-o convorbire telefonică.

Dacă Nancy Pelosi ar ajunge în insulă, "ar încălca grav principiul unei singure Chine şi prevederile celor trei comunicate comune chino-americane, ar afecta grav suveranitatea şi integritatea teritorială a Chinei şi ar deteriora grav bazele politice ale relaţiilor dintre China şi SUA", a mai transmis Beijingul.

Directorul CIA, Bill Burns, a declarat recent că întrebarea nu mai este dacă China va invada insula, ci "când şi cum".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.