Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Risc major în Marea Chinei: Submarinele nucleare chineze pot dezlănțui prăpădul dacă interpretează coordonatele greșit

news.sky.com
submarin chinez

China și-a echipat flota de submarine cu propulsie nucleară cu rachete JL-3, despre care se crede că au o rază de acțiune de până la 6.200 de mile - suficient pentru a lovi continentul american din propriile ape. Riscul unei erori de calcul între navele de război occidentale și chineze în Marea Chinei de Sud este cel mai mare din istorie, a declarat un expert, conform news.sky.com.

Cu atât de multe vase marine străine care navighează prin ceea ce ele consideră a fi ape internaționale în apropierea Chinei, șansa ca marina lui Xi Jinping să tragă un foc de avertisment care să fie interpretat greșit este în creștere.

Între timp, China a echipat pentru prima dată flota sa de submarine cu propulsie nucleară cu rachete JL-3 despre care se crede că au o rază de acțiune de până la 10.000 km - suficient pentru a lovi continentul american din propriile ape.

Washingtonul consideră acțiunile Beijingului în regiune drept "cea mai cuprinzătoare și mai serioasă provocare la adresa securității naționale a SUA".

În cea mai recentă strategie națională de apărare, publicată la începutul lunii noiembrie, Departamentul american al apărării a criticat "efortul coercitiv și din ce în ce mai agresiv al Chinei de a remodela regiunea Indo-Pacific și sistemul internațional pentru a se adapta intereselor și preferințelor sale autoritare".

Beijingul a atacat raportul, afirmând că acesta "defăimează" China și denigrează creșterea militară normală.

Purtătorul de cuvânt al ministerului, Tan Kefei, citat de South China Morning Post, a declarat: "Țările care se încăpățânează să își prioritizeze propriile interese mai presus de oricine altcineva și se coalizează pentru o "descurajare integrată" în Asia-Pacific sunt adevărata "provocare de ritm" pentru sistemul internațional și pentru regiune".

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.