Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

RISC MAJOR pentru copiii din România - Aproape 500.000 de copii ar putea fi afectați de obezitate până în 2030

obezitate

Aproape 500.000 de copii din România ar putea fi afectați de obezitate până în 2030, arată datele prezentate marți de o clinică privată, cu ocazia Săptămânii Mondiale de Combatere a Obezității (1-7 martie 2020), potrivit 360medical.ro.

Potrivit unor studii internaționale, rata obezității infantile la nivel mondial a crescut de zece ori în ultimele patru decenii, numărul copiilor diagnosticați cu obezitate ajungând la aproximativ 124 de milioane.

“Pentru România, absența statisticilor oficiale face ca obezitatea infantilă să rămână un ucigaș tăcut. Singurul studiu oficial conține date din anul 2015 și arată că la toate grupele de vârstă studiate – 7, 8 și 9 ani -, ponderea copiilor cu probleme de greutate (supraponderali sau obezi) este de peste 25%”, se arată într-un comunicat remis 360medical.ro.

Citeşte şi: Colegul jandarmeriţei Nistor a jucat PING PONG cu pretenţiile din dosarul agresorilor până nu a mai primit NIMIC - Motivele judecătorului de caz

Astfel, 1 din 4 copii din grupele studiate are probleme de greutate. Federația Mondială a Obezității estimează că, în lipsa unor măsuri drastice de prevenție și tratament, până în anul 2030, aproape 500.000 de copii cu vârste între 5 și 19 ani vor suferi de obezitate în România.

Potrivit comunicatului, obezitatea infantilă a devenit una dintre cele mai importante probleme de sănătate publică în țările dezvoltate și în curs de dezvoltare. Comorbidități precum diabetul de tip ll și steatohepatita (boala ficatului gras), care erau considerate boli ale adultului, sunt frecvent diagnosticate, în momentul de față, la copii cu obezitate.

Specialiștii avertizează că adolescenții și copiii obezi prezintă riscuri crescute de a dezvolta boli grave la nivelul întregului organism, de la cele cardiovasculare, endocrine, gastrointestinale, neurologice, pulmonare, la afecțiuni ortopedice, dermatologice, psihosociale, precum și limitări funcționale. Evaluarea și monitorizarea acestor comorbidități este parte a planului de tratament.

“În ultima perioadă observ din ce în ce mai mulți copii cu probleme de greutate în cabinet. Din păcate, în multe dintre cazuri, părinții nu înțeleg gravitatea acestui fenomen și consideră ca au un copil sau , a cărui problemă se va rezolva singură odată cu creșterea, pe principiul . Realitatea este că, dacă nu se fac modificări în ceea ce privește alimentația acestor copii, ei vor deveni adulți obezi sau supraponderali și vor avea numeroase riscuri asociate de sănătate”, a declarat dr. Mihaela Posea, medic specialist diabet, nutriție și boli metabolice.

Principalii responsabili pentru creşterea ratei obezităţii infantile sunt dieta nesănătoasă, cu un conținut ridicat de sare, zahăr și grăsimi, în combinaţie cu activitatea fizică redusă, potrivit specialiștilor.

Citeşte şi: Jandarmeriţa bătută pe 10 august 2018 în Piaţa Victoriei şi-a asumat o meserie cu astfel de riscuri, MOTIVUL pentru care a primit despăgubiri de 10.000 de euro

Aceste tendințe îngrijorătoare reflectă atât lipsa de educație nutrițională a părinților și copiilor, gradul ridicat de urbanizare și digitalizare, precum și marketingul agresiv la anumite produse alimentare și băuturi nesănătoase.

Un alt factor care contribuie la această problemă este credința populară că un copil gras este un copil sănătos, ceea ce încurajează unele familii să își hrănească excesiv copiii.

La fel ca în cazul oricărei afecțiuni medicale, prevenirea obezităţii este mult mai uşoară decât tratarea sa. Alegerea alimentelor sănătoase este esențială în etapele de sugar și copil mici, deoarece formarea preferințelor culinare are loc timpuriu.

Pe lângă dieta echilibrată, specialiștii recomandă odihnă suficientă, limitarea timpului petrecut în fața ecranelor și practicarea regulată a activităților fizice (minim o oră zilnic).

Citeşte şi: Probleme MARI pentru ex-magistraţii DNA Onea şi Negulescu - Instanţa supremă a validat trimiterea în judecată a celor doi iar dosarul se va judeca

Diagnosticul de obezitate este pus de către medic, în urma anamnezei și a unui examen fizic complet.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.