Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Risc ridicat de avalanşe în Munții Bucegi și Făgăraș

avalansa

Meteorologii atrag atenția că joi este risc însemnat de producere a avalanșelor în Munții Bucegi și Făgăraș, potrivit mediafax.ro.

În Munții Făgăraș, a nins moderat, iar ninsorile vor continua, la intensitate mai redusă. Stratul de zăpadă proaspătă depășește local 10-15 cm, în special pe versanții sudici, și care va mai crește ușor. Stratul vechi este consolidat, iar la peste 1800 m înghețat. „La peste 1800 m, la supraîncărcări, dar izolat și spontan pe pantele suficient de înclinate, se pot declanșa curgeri și avalanșe de dimensiuni mici și izolat medii, riscul fiind amplificat la supraîncărcări mari în zonele adăpostite cu depozite mai importante”, potrivit ANM.

Citește și: Încă o țară profund afectată de pandemie s-a sucit: A autorizat și ea vaccinul AstraZeneca pentru cei de peste 65 de ani

La altitudini mai mici de 1.800 de metri, stratul de zăpadă are dimensiuni mai reduse. Și aici există riscul declanșării unor avalanșe de dimensiuni mici și izolat chiar medii pe versanții sudici unde sunt formate acumulări mai importante.

Și în Munții Bucegi s-au depus 10-15 cm de zăpadă proaspătă, atât peste, cât și sub 1800 m, îndeosebi pe versanții sudici. Stratul nou s-a depus peste zăpada veche, stabilizată, dar acoperită cu cruste de gheață și peste care poate aluneca cu ușurință.

La supraîncărcări oricât de mici, se pot declanşa avalanşe de dimensiuni mici sau medii, care pot aluneca până la altitudini de sub 1800 m.

Meteorologii susțin că și la altitudini mai mici de 1.800 de metri, pe pantele suficient de înclinate, la supraîncărcări se pot declanșa avalanșe de dimensiuni mici și izolat chiar medii în zonele cu depozite mai mari.

Riscul de avașanșă este moderat în Munții Parâng-Șureanu și Călimani-Bistriței-Ceahlău.

Avertizarea meteorologilor este în vigoare până joi seara, la ora 20.00.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.