Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Riscul Brexit-ului fără acord a crescut alarmant: Preşedintele Comisiei Europene se întâlnește miercuri cu Theresa May, în încercarea de a salva situația

Brexit

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, se va întâlni miercuri seară cu prim-ministrul britanic Theresa May, a anunţat un purtător de cuvânt al Comisiei, citat marţi de DPA şi France Presse, în timp ce riscul unui Brexit fără acord a crescut la puţin peste o lună până la data retragerii britanice, programată la 29 martie, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Lovitură pentru Laura Codruța Kovesi! Meciul pierdut azi

Anunţul intervine în timp ce negociatorii britanici şi ai UE s-au întâlnit pentru a discuta modalităţile de a evita un "divorţ" fără niciun acord.

Negociatorii UE "nu vor redeschide acordul de retragere", a precizat purtătorul de cuvânt, referindu-se la acordul de divorţ ce rămâne impopular printre parlamentarii britanici.

"Mai multe discuţii vor avea loc în această săptămână pentru a vedea dacă se poate găsi o cale ce ar obţine cel mai larg sprijin posibil în Parlamentul britanic şi să respecte liniile directoare convenite" de statele membre ale UE, a adăugat el.

Reuniunea este stabilită pentru miercuri la ora 18.30 (17.30 GMT) la sediul Comisiei, la Bruxelles.

Această reuniune a fost pregătită de o întâlnire luni între negociatorul-şef al UE Michel Barnier şi omologul său britanic Stephen Barclay.

Barnier "a reiterat că cei 27 nu vor redeschide tratatul de retragere" pe care el l-a negociat cu dna May, dar care a fost respins de Parlamentul britanic în ianuarie, a subliniat, în faţa presei, purtătorul de cuvânt al Comisiei, Margaritis Schinas.

Europenii "nu pot accepta să acorde o limită de timp pentru ''plasa de siguranţă'' (clauza de ''backstop'' n.r.) şi nici clauza de ieşire unilaterală" din acest dispozitiv ce a fost inclus în acordul de divorţ, a mai spus Schinas.

Această dispoziţie de ultimă instanţă, numită "backstop" în limba engleză, prevede menţinerea Regatului Unit într-o uniune vamală cu UE dacă nu există o modalitate mai bună de a evita revenirea la o frontieră fizică între Irlanda de Nord şi Republica Irlanda, aminteşte AFP.

În Regatul Unit, susţinătorii unei rupturi clare de UE se tem că această măsură este o "capcană" ce ar menţine Marea Britanie "ancorată" pe o perioadă nedeterminată în UE în ciuda divorţului.

Pentru a-i linişti, dna May s-a angajat să caute "aranjamente alternative" cu UE.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.