Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Riscul cancerului de prostată ar putea fi eliminat - Care este tratamentul pe care îl pot lua bărbaţii

cancer

Bărbații care iau statine pentru a-și scădea nivelul de colesterol din sânge și-ar putea reduce riscul cancerului de prostată, este concluzia unui studiu care a urmărit 13.000 de pacienți, potrivit 360medical.ro

Mai multe cercetări anterioare în domeniu au sugerat că statinele și metformină (adesea prescrise împreună) au proprietăți anticanceroase, dar nu reieșea clar care dintre cele două medicamente este cel mai mare luptător împotriva cancerului, și mai ales a celui de prostată cu risc ridicat.

Pentru a răspunde la aceste întrebări o echipă condusă de Grace Lu-Yao, de la Centrul de Cancer Sidney Kimmel- Jefferson Health, din Philadelphia, a urmărit datele a 13.000 de pacienți cu risc ridicat de cancer de prostată. Toți au fost diagnosticați între 2007 și 2011. Studiul nu a putut dovedi cauza și efectul, dar a constatat că statinele, luate singure sau cu metformină, duceau la o creștere a supraviețuirii.

Citeşte şi: EXCLUSIV! Copii pălmuiţi, puşi să mânânce forţat până la vomitare şi cu părul smuls, ar intra în PALMARESUL educatoarei DANA MUNTEANU de la ALBINUŢA

Bărbații care au luat atât statine, cât și metformină au avut o supraviețuire mediană mai mare (3,9 ani) decât cei care au luat doar statine (3,6 ani) sau doar metformină (3,1 ani) sau cei care nu au luat nici un medicament (3,1 ani).

„Amândouă: metformina și statinele au fost asociate cu o viață mai lungă la pacienții cu cancer de prostată, dar ele sunt prescrise de obicei împreună. În ceea ce privește mortalitatea prin cancer de prostată, metformina plus statina au fost asociate cu o reducere de 36% a riscului de deces,” a precizat Lu-Yao într-un comunicat de presă, potrivit siteului WebMD.com.

Studiul a descoperit că bărbații care au luat unul dintre cele trei tipuri de statină – atorvastatină, pravastatină sau rosuvastatină – au avut o supraviețuire mai lungă decât cei care nu au luat nicio statină. Însă nu a fost observat un beneficiu similar în cazul celei de-a patra statine, lovastatina.

Noul studiu a scos la iveală că în rândul pacienților care au primit terapii cu statine, cei care au luat atorvastatină au avut un timp median mai lung pentru progresia cancerului de prostată față de cei care nu au luat statine.

,,Nu este clar de ce astfel de efecte s-au limitat la atorvastatină, dar se pare că are cea mai bună „biodisponibilitate” a medicamentelor cu statină și persistă cel mai mult timp în organism”, a precizat Lu-Yao.

Echipa de cercetare consideră că, pe baza dovezilor existente, ar trebui efectuat un studiu clinic pentru a evalua eficacitatea statinelor și combinarea statinelor / metforminei în extinderea supraviețuirii pacienților cu cancer de prostată.

Specialiști în cancerul de prostată privesc cu optimism rezultatele.

Citeşte şi: EXPLOZIV! Educatoarea judecată pentru şase fapte de purtare abuzivă faţă de copii de patru ani RUPE TĂCEREA - Ce spune despre cazul său

Doi specialiști în cancerul de prostată care nu au fost implicați în acest studiu au convenit că rezultatele sunt promițătoare.

„Se pare că poate exista un loc pentru statine în tratamentul cancerului de prostată. Cu toate acestea, nu suntem încă într-un punct în care putem folosi datele pentru a direcționa îngrijirea pacientului în acest sens”, a spus dr. Elizabeth Kavaler, specialist în urologie la Lenox Hill Hospital din New York.

Potrivit acesteia, nivelurile mai mari de colesterol promovează niveluri mai mari de androgeni, care la rândul lor ajută la încurajarea creșterii cancerului de prostată. Statinele pot ajuta la încetinirea acestui proces. Dr. Manish Vira, vicepreședintele Institutului de Urologie Arthur Smith din New Hyde Park, a fost de acord că sunt încurajatoare concluziile studiului.

Dacă în privința statinelor, oamenii de știință au studiat de multă vreme efectele anti-cancer ale acestor medicamente și sunt de părere că ar putea oferi un beneficiu suplimentar de protecție împotriva cancerului, în privința metforminei se fac acum mai multe teste de către Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) și companiile farmaceutice asupra medicamentelor cu metformină, după ce s-a descoperit impuritatea cancerigenă N-nitrozodimetilamină (NDMA) într-un număr redus de produse comercializate în afara Uniunii Europene.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.