Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Riscul la care puțini s-au gândit. Armele trimise în Ucraina pot ajunge în mâini periculoase

aa.com.tr
arme

Armele furnizate de Occident pentru a ajuta Ucraina să lupte împotriva Rusiei ar putea ajunge în mâinile bandelor criminale sau ale teroriștilor din Marea Britanie, a avertizat șeful Agenției Naționale pentru Criminalitate. Graeme Biggar a declarat că agenții de aplicare a legii din întreaga Europă sunt în alertă căutând mitraliere, pistoale și grenade care sunt revândute într-o formă potențial mortală de "recul" din cauza conflictului, anunță ukdaily.news.

Biggar, care conduce lupta britanică împotriva criminalității grave și organizate, a declarat că a discutat despre această amenințare cu șeful poliției ucrainene. "La fel ca în orice conflict, atunci când armele se revarsă, există riscul unor reacții de recul", a spus el. "La sfârșitul conflictului, există un surplus de arme care ajung în mâinile criminalilor sau teroriștilor".

În primul său interviu de când a devenit director general al NCA, Biggar a declarat:

  • S-a dezvăluit că informațiile adunate de agenții britanici au blocat vânzarea a cel puțin opt superyachturi, patru avioane private și "numeroase" proprietăți legate de cleptocrații ruși.
  • Presupusele case de licitații și firme de relații publice din Londra au acționat ca "facilitatori" pentru transferul de bani corupți.
  • A promis că va acționa împotriva "regilor" sau a "minților care controlează" traficul de droguri și de persoane, ducând activitatea organizației sale "în amonte".
  • A acuzat giganții din domeniul tehnologiei, inclusiv Google, că nu fac suficient de mult pentru a combate abuzurile sexuale asupra copiilor pe internet și traficul de migranți în bărci mici peste Canalul Mânecii.

Funcționar public cu studii la Oxford, Biggar, în vârstă de 48 de ani, este prima persoană care conduce NCA și  nu este un fost șef al poliției. El a fost numit director general în august, după un proces de recrutare controversat în care Downing Street a încercat să intervină pentru a-l instala pe candidatul preferat al lui Boris Johnson, Lord Hogan-Howe, fostul comisar discreditat al Poliției Metropolitane.

Biggar a declarat că celula NCA de "combatere a cleptocrației" a efectuat 85 de "întreruperi" - sau acțiuni - din februarie, când Rusia a invadat Ucraina. Biggar a fost reticent în a se lăsa tras la sorți, dar a subliniat că atribuțiile sale anterioare au fost "în principal legate de menținerea siguranței oamenilor din această țară" și că șefii de poliție au "salutat și sprijinit incredibil" numirea sa.

Fost director de securitate națională la Ministerul de Interne, el a contribuit la conturarea răspunsului guvernului la atacurile teroriste din 2017 și la otrăvirea din Salisbury de către spionii ruși în anul următor. El s-a alăturat NCA în 2019 și a fost șef  interimar din octombrie anul trecut, când Dame Lynne Owens a demisionat după ce a fost diagnosticată cu cancer la sân.

Deși organizația sa are o gamă enormă de responsabilități - de la fraude online la corupție și răpiri - o parte semnificativă a timpului său continuă să fie ocupată de Rusia și de consecințele invaziei sale în Ucraina.

În urmă cu câteva săptămâni, el s-a întâlnit cu șeful poliției naționale ucrainene pentru a discuta despre preocupări, inclusiv despre riscul ca armele de foc să ajungă în mâinile infractorilor și teroriștilor, așa cum s-a întâmplat după conflictele din Balcani din anii 1990. "Spre lauda lor, în ciuda faptului că operează în prima linie și se ocupă de crime de război și altele, ei sunt, de asemenea, foarte concentrați pe această problemă", a spus Biggar. "Ei se uită la ce arme se află în țară și cine le deține".

El a spus că nu există încă nicio dovadă că armele ar fi fost vândute infractorilor. Cu toate acestea, el a adăugat: "Lucrăm foarte strâns cu Europol și cu alte țări europene pentru a ne asigura că suntem cu toții atenți."

Principalul răspuns al NCA la acest conflict a fost o celulă "anti-kleptocrație" nou creată, care vizează elitele corupte. Biggar a declarat că unitatea a efectuat 85 de "întreruperi" - sau acțiuni - din februarie, când Rusia a invadat țara.

Printre acestea se numără arestarea luna trecută a lui Graham Bonham-Carter, un om de afaceri stabilit la Londra și văr de-al doilea al actriței Helena Bonham Carter, acuzat de SUA că l-a ajutat pe Oleg Deripaska, oligarhul rus, să eludeze sancțiunile americane . Se spune că Bonham-Carter, în vârstă de 62 de ani, a condus un birou familial privat pentru Deripaska. El neagă orice abatere.

Biggar consideră că astfel de companii se numără printre "facilitatorii" sau "intermediarii" din Marea Britanie - inclusiv avocați, contabili și agenți imobiliari - care gestionează banii suspecți din Rusia.

Când i s-a cerut să menționeze alți pionieri, Biggar a spus: "Sunt casele de licitații care cumpără și vând artă și care permit acest lucru fără să fie în întregime clar [cu privire la identitatea cumpărătorilor și vânzătorilor]. Sunt companii de PR care ajută la spălarea reputației. "Sunt organizații private de securitate care protejează oamenii atunci când sunt aici. Există un număr destul de mare de oameni din sectoare - dintre care mulți sunt legitimi - care ajung să sprijine ceea ce trebuie să creadă că sunt bani corupți."

Informațiile adunate de celula anti-kleptocrație și împărtășite cu partenerii internaționali au dus, de asemenea, la înghețarea a opt iahturi, patru avioane și a unui număr de proprietăți legate de Rusia în Marea Britanie, Europa, America de Nord și în alte părți, potrivit lui Biggar. Acesta a declarat că o astfel de activitate - care implică adesea demascarea unor companii fantomă în numeroase jurisdicții - este "importantă pentru integritatea Regatului Unit și pentru încrederea pe care oamenii o pot avea în instituțiile noastre".

NCA a fost înființată în forma sa actuală în 2013 și are aproximativ 6.000 de angajați, ceea ce o face să fie a șasea forță de poliție ca mărime din Regatul Unit. Deși mulți dintre ei sunt foști polițiști, există și foști polițiști de frontieră și funcționari vamali.

Potrivit lui Biggar, care, la fel ca Ken McCallum, directorul general al Securității, s-a născut în Glasgow, o mare parte din activitatea sa este bazată pe informații și seamănă mai mult cu MI5 decât cu poliția de primă linie. Deși a declarat că frecventele comparații cu FBI sunt "măgulitoare", Biggar, care a fost numit pentru cinci ani cu un salariu de 223.000 de lire sterline, a insistat: "Suntem propria noastră organizație".

În timp ce lupta împotriva traficului de droguri - inclusiv prin asistență pe teren și prin instruirea poliției în țări precum Columbia - va rămâne crucială, Biggar a declarat că trebuie alocate mai multe resurse pentru a face față schimbării uriașe a criminalității online, inclusiv fraudei și exploatării sexuale a copiilor.

El a afirmat că imaginile indecente cu copii pot fi găsite pe internet cu doar "patru clicuri" prin Google. De asemenea, a subliniat că, în multe cazuri, cei prinși au scăpat ușor, cu o sentință cu suspendare.

Rețelele de socializare au fost, de asemenea, acuzate că alimentează trecerile ilegale pe canale, găzduind anunțuri ale bandelor de traficanți de persoane. Deși giganții din domeniul tehnologiei au eliminat conținutul ilegal sau l-au făcut dificil de accesat, Biggar, care este căsătorit și are trei copii adolescenți, a declarat: "Încă nu este suficient de bine... . Ei trebuie să fie mai mult trași la răspundere pentru a nu înrăutăți lumea".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.