Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Riscul unei internaţionalizări a conflictului din Libia provoacă un freamăt diplomatic fără precedent

CNBC.com
Libia

Riscul unei internaţionalizări a conflictului din Libia provoacă un freamăt diplomatic fără precedent, de la începutul, în aprilie, al ofensivei mareşalului Khalifa Haftar, cel mai puternic om din estul Libiei, împotriva oraşului Tripoli, sediul Guvernului de Uniune Naţională (GNA), relatează AFP, potrivit news.ro.

Baletul diplomatic s-a accelerat după ce Turcia a anunţat că a trimis trupe în susţinerea GNA, recunoscut de ONU, provocând temeri cu privirer la o ”nouă Sirie”.

Ankara şi Moscova, care s-au impus ca actori-cheie în Războiul din Siria, au îndemnat miercuri la un armistiţiu în Libia, la 12 ianuarie, la miezul nopţii. Ca în Siria, ele au interese divergente în acest dosar.

Ankara acuză că 2.500 de mercenari ruşi luptă alături de Haftar, ceea ce Moscova dezminte. Cel mai puternic om din estul libian este susţinut de asemenea de Emiratele Arabe Unite (EAU), Arabia Saudită şi Egipt, rivali regionali ai Turciei.

Citește și: Blue Air lansează noi rute! Care sunt destinațiile și tarifele

Şeful GNA Fayez al-Sarraj a salutat miercuri seara, într-un comunicat, apelul la armistiţiu, însă fără să spună dacă se va conforma.

În cealaltă tabără ”nu există comentarii până acum” din partea mareşalului Haftar, potrivit purtătorului său de cuvânt, Ahmad al-Mesmari.

Emisarul ONU în Libia, Ghassan Salame, s-a felicitat de iniţiativa ruso-turcă şi a îndemnat toate părţile ”să înceteze imediat toate operaţiunile militare în Libia”, potrivit unui comunicat.

ALGERUL SE ACTIVEAZĂ

Salame lucrează la organizarea în ianuarie a unei Conferinţe internaţionale privind situaţia din Libia, la Berlin, cu scopul de apune capăt amestecului străin în Libia, în timp ce mai multe ţări acţionează cu scopul de a găsi o ieşire din criză.

După ce i-a primit luni pe şeful GNA Fayez al-Sarraj şi pe ministrul turc de Externe Mevlut Cavusoglu, Algeria, care are o frontieră comună cu Libia de aproape 1.000 de kilometri, i-a primit joi pe şefii diplomaţiilor Italiei şi Egiptului, o ţară care împarte la rândul ei o lungă frontieră cu Libia.

”Toată lumea este de acord cu un armistiţiu în libia”, a declarat italianul Luigi Di Maio, citat de agenţia oficială algeriană de presă APS.

Citește și: Declarația care zguduie cazul Caracal: ‘Mai erau și alte fete. Se ocupă cu traficul de persoane’

Atent să rămână ”echidistant” faţă de cele două tabere aflate în război, Algerul a anunţat că respinge ”orice amestec străin” şi îndeamnă ”toate componentele şi părţile libiene (...) la o întoarcere rapidă la procesul dialogului naţional incluzător”.

Ministrul francez de Externe Jean-Yves Le Drian s-a dus în Tunisia, alt vecin al Libiei, unde a subliniat că ”riscul escaladării (...) ameninţă să destabilizeze întreaga regiune”.

Tunisul îl aştepta joi pe ministrul saudit de Externe Faisal bin Farhan în dosarul libian.

Dosarul libian s-a aflat totodată în centrul unei întâlniri, miercuri, la Cairo, între Le Drian şi omologii săi italian, egiptean, cipriot şi grec, însă această reuniune a ilustrat din nou disensiunile comunităţii internaţionale.

Într-un comunicat pe care Luigi Di Maio nu l-a semnat, Franţa, Egiptul, Ciprul şi Grecia au catalogat drept ”nule şi neavenite” acordurile semnate în noiembrie de Ankara cu GNA, între care unul permite Turciei să-şi valorifice drepturile asupra unor vaste zone în Mediterana de est.

Celălalt acord priveşte cooperarea militară şi permite Turciei să trimită trupe în Libia, o ţară cu care Italia întreţine istoric relaţii strânse.

Potrivit unor analişti, Roma vede cu ochi răi rolul tot mai mare în Libia al altor ţări precum Turcia sau Rusia.

REUNIUNE EŞUATĂ?

Astfel, premierul italian Giuseppe Conte l-aprimit miercuri pe mareşalul Khalifa Haftar la Roma şi l-a îndemnat să înceteze ofensiva.

El a avertizat totdată împotriva ”riscurilor la adresa satbilităţii întregii regiuni”, potrivit unui comunicat al Guvernului italian.

Presa libiană şi italiană scrie că Giuseppe Conte ar fi încercat să organizeze o reuniune între Khalifa Haftar şi Fayez al-Sarraj.

Însă atunci când a aflat că Haftar a venit înaintea sa la Roma, al-Sarraj, care venea de la Bruxelles, s-a întors până la urmă la Tripoli, potrivit aceloraşi surse.

La Bruxelles, Uniunea Europeană (UE) i-a promis miercuri lui al-Sarraj ”să-şi intensifice eforturile” în vederea unei soluţii paşnice în Libia.

”UE susţine deplin procesul de la Berlin şi toate iniţiativele ONU vizând să găsească o soluţie politică globală la criză”, a anunţat Consiliul European.

Pe teren, confruntările armate fac în continuare ravagii la sud de tripoli, unde susţinătorii lui Haftar încearcă să reintre în oraş, aureolaţi de cucerirea-fulger a oraşului Sirt luni - o verigă strategică între estul şi vestul Libiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.