Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rishi Sunak, profetul dezastrului, crede i-a venit rândul (The Times)

bbc.com
Rishi Sunak, ministru finanțe, Marea Britanie

La numai câteva săptămâni după ce a fost învins de Liz Truss, Rishi Sunak se pregătește să-și lanseze a doua campanie pentru preluarea conducerii conservatorilor și se bazează pe o platformă de conservatorism fiscal.

S-ar putea ca fostul ministru de finanțe să intre în luptă cu Boris Johnson, omul în guvernul căruia el a deținut funcția de ministru de finanțe timp de peste doi ani, relatează The Times prelut de Rador.

Deși Sunak și susținătorii săi cred că recentele evenimente au confirmat argumentele prezentate de el împotriva lui Liz Truss înaintea alegerilor din această vară, o cursă electorală împotriva lui Boris Johnson ar ridica noi probleme.

Johnson și mulți dintre susținătorii acestuia cred că demisia lui Sunak din funcția de ministru de finanțe, survenită în luna iulie, a fost principalul factor care a dus la căderea premierului cu câteva zile mai târziu. Se spune că, în cursul campaniei electorale care a urmat, Johnson le-a telefonat candidaților învinși, cerându-le să sprijine “pe oricine altcineva, dar nu pe Rishi”. Totuși, The Times a aflat că, în ultimele săptămâni, aliații ambilor politicieni au purtat o serie de discuții, iar Sunak a spus că e hotărât să ajungă la o formă de reconciliere.

După cum a aflat redacția The Times, în cazul în care cei doi s-ar confrunta ca să ajungă la conducere, campania lui Sunak ar putea susține că, într-un moment atât de delicat, Johnson nu se poate bucura de încredere în privința finanțelor publice. O atare campanie ar sublinia că Johnson a susținut o bună parte din măsurile preconizate de Truss în minibugetul său.

Deși Sunak a demisionat din guvern la apogeul unui scandal legat de comportamentul lui Chris Pincher, adjunctul coordonatorului activității conservatorilor din partea lui Boris Johnson, el a spus clar că plecarea sa se datorează în principal unor neînțelegeri pe tema politicii economice.

“El crede cu tărie în conservatorismul fiscal – de asta a demisionat”, a declarat un susținător al lui Sunak.

Scrisoarea de demisie a lui Sunak anticipa câteva dinte problemele apărute în lunile care au urmat. “Dorim amândoi o scădere a impozitelor și o mare creștere economică”, scria Sunak. “Dar toate astea pot fi realizate într-un mod responsabil numai dacă suntem pregătiți să depunem eforturi mari, să facem sacrificii și să adoptăm niște decizii dificile. Cred cu fermitate că populația este pregătită să audă adevărul”.

În cursul zilei de ieri, Sunak a revenit la Londra din North Yorkshire pentru a-și pregăti campania. În ultimele zile, pe măsură ce a devenit tot mai clar că guvernul lui Liz Truss va cădea, o serie de aliați l-au asigurat pe Sunak că se mai bucură încă de un sprijin semnificativ din partea parlamentarilor. Aseară, circa 30 de conservatori și-au exprimat sprijinul față de el, printre care Dominic Raab, fostul vicepremier. Oliver Dowden, fost președinte al partidului, ar urma să fie din nou șeful campaniei sale.

Perspectiva unei ciocniri între Sunak și Johnson ar fi cea mai recentă schimbare în cadrul unor relații politice care pe vremuri erau roz. Susținător al Brexitului, el l-a sprijinit pe Johnson în timpul campaniei acestuia din 2019 pentru șefia partidului. El a semnat la rubrica Red Box din The Times un articol împreună cu Dowden și cu Robert Jenrick, iar evenimentul a fost considerat crucial pentru campanie. Pe măsură ce relațiile lor au devenit tot mai încordate, cei trei au ajuns fie să-și dea demisia, fie au fost demiși din Cabinetul Johnson.

În prezent ministru al sănătății, Jenrick a avertizat aseară că Partidul Conservator riscă să dispară dacă alege un lider nepotrivit. Pe portalul News Agents, el a scris că “s-ar putea ca partidul să înceteze să mai existe”.

Întrebat despre Johnson, Jenrick a spus: “Parteneriatul cu el s-a încheiat dintr-un anume motiv, adică existau multe semne de întrebare în privința competenței, credibilității și eticii – or, dorește oare Partidul Conservator să se întoarcă la asta?”.

Reconfirmându-și sprijinul pentru Sunak, Raab a spus: “El dispune de planul și de credibilitatea care vizează refacerea stabilității financiare, care ar duce la o scădere a inflației și care, cu timpul, ar duce la o scădere semnificativă a impozitelor și i-ar uni pe conservatori prin aducerea în guvern a oamenilor cei mai înzestrați, care să se pună în slujba poporului britanic”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.