Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Robert Cazanciuc: 'Libertatea de exprimare este fundamentul drepturilor omului; România şi-a câştigat cu greu acest drept'

Agerpres
Robert Cazanciuc

Libertatea de exprimare este fundamentul drepturilor omului, iar România şi-a câştigat cu greu acest drept care cântăreşte foarte greu pentru poporul român, se arată în mesajul preşedintelui interimar al Senatului, Robert Cazanciuc, cu ocazia Zilei internaţionale a drepturilor omului.

"Libertatea de exprimare este fundamentul drepturilor omului, iar România şi-a câştigat cu greu dreptul la liberă exprimare, în urma evenimentelor din decembrie 1989, ceea ce face din acesta să fie un drept care cântăreşte greu pentru poporul român", precizează sursa citată în mesajul transmis, joi, AGERPRES.

Citește și: Cozmin Gușă dă vina pe Traian Băsescu, pentru eșecul PMP de la alegeri! ‘Băse cel vinovat’

Mesajul relevă atenţia deosebită ce trebuie acordată drepturilor copiilor, femeilor, victimelor torturii, precum şi persoanelor cu dizabilităţi, dar şi ocrotirii sănătăţii.

"O atenţie deosebită trebuie să o îndreptăm asupra drepturilor copiilor, femeilor, victimelor torturii, precum şi persoanelor cu dizabilităţi, care de-a lungul vremii au fost categorii sociale discriminate şi ale căror reminescenţe se resimt, din păcate, chiar şi acum, într-o societate modernă. Astăzi, unul dintre cele mai valoroase drepturi este dreptul la ocrotirea sănătăţii. În situaţii de criză precum această pandemie este esenţial ca statul să aibă capacitate de gestiune a sistemului sanitar", menţionează Cazanciuc.

Documentul mai evidenţiază faptul că la nivelul Uniunii Europene "încălcarea drepturilor omului este aspru sancţionată din punct de vedere legal, politic, dar şi de către societate în ansamblul ei".

"De aceea, în calitate de cetăţeni europeni, românii ar trebui să conştientizeze mai mult importanţa drepturilor lor şi să fie mai preocupaţi de respectarea şi protejarea lor", se mai arată în comunicat.

Citește și: Kamara intervine sarcastic în scandalul acuzației de rasism asupra lui Colțescu: Sunt component al trupei Alb Negru. Oare am voie să mai spun așa?

După atrocităţile comise în al Doilea Război Mondial şi Holocaust, mişcarea pentru drepturile omului a culminat cu adoptarea Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului, primul act internaţional în care au fost exprimate drepturile şi libertăţile fundamentale garantate în întreaga lume.

"'Toate fiinţele umane se nasc libere şi egale în demnitate şi în drepturi", se afirmă în primul articol al Declaraţiei Universale a Drepturilor Omului, adoptată de Adunarea Generală ONU, în urmă cu 72 de ani. Drepturile omului sunt drepturi naturale pentru că sunt strâns legate de natura umană. Acestea sunt prevăzute în legislaţiile naţionale şi internaţionale şi reprezintă valori esenţiale care stau la baza Uniunii Europene, aşa cum prevăd tratatele fondatoare', adaugă Cazanciuc.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.