Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Robert Cazanciuc: Nu a discutat nimeni în PSD de republică parlamentară

cazanciuc

Nu a discutat nimeni în cadrul PSD despre o preferință a partidului pentru trecerea la o republică parlamentară în care Președintele nu mai este ales prin vot direct ci este ales de parlamentari, însă de un an de zile a fost evaluat felul în care a funcționat România cu Constituția adoptată în 1991, a explicat senatorul Robert Cazanciuc, luni seară, la B1 TV.

Referitor la declarația președintelui PSD, Marcel Ciolacu, care a sugerat luni în plenul Parlamentului că actuala Constituție a României face din funcția prezidențială „o struțo-cămilă între un președinte francez și un monarh spaniol”, Robert Cazanciuc a afirmat: „Eu cred că președintele partidului s-a referit la contextul în care textul Constituției a fost scris în 1991, când am încercat să nu repetăm greșelile trecutului, să nu dăm puteri discreționare unui singur om. Până la urmă, organul ales al poporului în orice țară este Parlamentul. Parlamentul are cea mai mare legitimitate. (…) Poate ne uităm la modelul Germaniei”.

„Nu a discutat nimeni în cadrul PSD de o opțiune a partidului pentru o republică parlamentară, dar am discutat de un an de zile despre instituțiile din Constituție, despre cum a funcționat România cu această Constituție timp de 30 de ani, ce a mers bine, ce nu a mers bine. Am revizuit în 2003 Constituția, am făcut un act juridic care a permis aderarea la Uniunea Europeană și la NATO. Constituția din 2003 nu a reușit să producă o reformă la nivelul statului care să asigure o adevărată integrare în Uniunea Europeană, și nu doar aderarea României la Uniunea Europeană. Noi în continuare vorbim în Constituție de pre-aderare. România este stat membru al Uniunii și al NATO”, a adăugat Robert Cazanciuc.

„Indiferent ce discutăm noi, indiferent câte cuvinte juridice sau bine meșteșugite punem într-un text în momentul de față, va trebui să mergem la un vot pentru referendum. Dacă oamenii nu vor simți că un asemenea demers este folositor fiecăruia dintre cetățeni, nu îl vor vota. Nu am pornit de la ideea că trebuie să revizuim mâine Constituția, am pornit de la ideea că trebuie să facem o dezbatere asupra evoluției țării românești cu această Constituție și a vedea măsura în care eventualele modificări pot să reprezinte un motor de dezvoltare pentru România, nimic altceva”, a subliniat Robert Cazanciuc.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.